Wienerberger, Hibin en Ketenstandaard bouwen verder aan ETIM

18 / 05 / 2020

Wienerberger bouwt samen met Hibin en Ketenstandaard verder aan de ETIM standaard.

Wienerberger, Hibin en Ketenstandaard bouwen verder aan ETIM

Wat doe je als je een classificatiestandaard gebruikt die niet toereikend is voor je productenaanbod? Dan zorg je ervoor dat die standaard wordt aangepast! Standaarden horen stabiel te zijn, maar ook flexibel genoeg om met de tijd mee te kunnen. De ETIM organisatie heeft door de jaren heen haar processen daar fijnmazig op afgestemd.

Wienerberger – fabrikant van keramische ruwbouwproducten zoals bakstenen en dakpannen – classificeert haar producten volgens de ETIM standaard en zat met precies dit probleem. Zij hebben daarom de samenwerking gezocht met Ketenstandaard. Wienerberger heeft namelijk onlangs een aantal nuttige aanpassingen voorgesteld op het gebied van dakpannen en gevelstenen.

ETIM Classificatie

Ketenstandaard beheert de ETIM classificatie standaard in Nederland, en is gemachtigd om wijzigingsvoorstellen in te dienen bij ETIM International, de eigenaar van de classificatiestandaard. In 2014-2015 is er een groot project geweest om de bouwkolom te laten aansluiten bij ETIM. Via een aantal,  mede door Hibin geïnitieerde werkgroepen, waar Wienerberger destijds ook zitting in had, is toen gestart met het definiëren van ETIM klassen voor de bouw. Maar in 5 jaar kan veel gebeuren en zijn productklassen aan onderhoud toe.  Dus zo is Wienerberger in contact gekomen met adviseurs van de afdeling ETIM.

Klasse gevelsteen

Deze samenwerking tussen Wienerberger en Ketenstandaard heeft recentelijk geresulteerd in het indienen van een aantal wijzigingen. Zo is de klasse gevelsteen meer in lijn gebracht met  internationale richtlijnen. Formaten (zoals “waalformaat” en “engels formaat”) zijn landspecifiek en zijn daarom vervangen door maatvoering volgens internationale standaarden. Bij de klasse dakpan is het kenmerk uitvoering toegevoegd (Onderpan, bovenpan, chaperonpan etc.) waardoor 8 dakpan-klassen konden worden teruggebracht naar één.  

Request for Change

Via deze link kan het verloop van een RFC (request for change) worden gevolgd. Als ETIM lid kunt u zelfs opmerkingen of aanvullingen plaatsen zodra de aanvraag door de ingangscontrole is gekomen.

Bekijk hier het verloop van de klasse gevelsteen  (RFC is al goedgekeurd):

Wienerberger, Hibin en Ketenstandaard bouwen verder aan ETIM

Bekijk hier het verloop van de klasse dakpan (RFC is nog in behandeling):

Wienerberger, Hibin en Ketenstandaard bouwen verder aan ETIM

Fundament digitale transitie

Wienerberger, Hibin en Ketenstandaard bouwen verder aan ETIM

Ook de Koninklijke Hibin en Ketenstandaard zijn al langer in gesprek over de voordelen van artikelclassificatie als fundament voor de digitale transitie in de bouw. Heeft u zelf andere bouwgerelateerde producten in uw assortiment waar u nog geen ETIM klasse heeft kunnen vinden? Neem dan gerust contact op met Koninklijke Hibin of Stichting Ketenstandaard Bouw en Techniek.

Wij helpen u graag een stap vooruit.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?