BLOG: Verrijken productdata met ETIM MC kenmerken

21 / 01 / 2020

Waarom fabrikanten nú moeten beginnen met het verrijken van hun productdata met ETIM MC kenmerken – door Jeroen van der Holst, Manager ETIM.

In mei 2020 zal het eindelijk zo ver zijn: de Open Uniforme Objecten Bibliotheek gaat het licht zien. Ontstaan uit een idee dat in 2015 door Techniek Nederland werd gelanceerd en waarbij meerdere partijen binnen de bouw en installatiewereld betrokken zijn geweest. Er is al heel veel werk verzet. Zo werd een nieuwe uitbreiding op de ETIM standaard geboren onder de naam ETIM MC, een standaard die ik, namens stichting Ketenstandaard Bouw en Techniek, voor onze deelnemers mag beheren. De volgende stap wordt nu gezet: in opdracht van de gehele installatiebranche bouwt 2BA B.V. aan een platform waar fabrikanten hun productgegevens opslaan. En dit platform wordt voorzien van een toolkit voor softwarehuizen om hun BIM pakketten met deze data en BIM template objecten te integreren.

Randvoorwaarde

Een belangrijke randvoorwaarde bij het bereiken van deze mijlpaal is dat fabrikanten data gaan aanleveren aan dit platform. Fabrikanten uit de bouw en techniek sector worden regelmatig bestookt met allerlei initiatieven uit de branche om data en bijdragen te leveren voor platforms en websites, volgens door derden opgelegde methoden en technieken. Ik heb dit  bij mijn vorige werkgever, een fabrikant, van dichtbij kunnen meemaken.

Waarom?

Waarom zouden fabrikanten hiervoor aan de slag gaan? Ik probeer hieronder een zo goed mogelijk onderbouwd antwoord te geven op die vraag.

ETIM MC data als oplossing voor de digitale chaos

Iedereen weet dat BIM dé oplossing is voor het reduceren van faalkosten, modulair bouwen en versnelling van project doorlooptijden. De grote vraag waarover nu vele discussies gaan is: Hoe dan? Technologieën die elkaar in rap tempo opvolgen zijn nauwelijks te volgen. Daarnaast stapelen de kosten die fabrikanten moeten maken zich op. Content moet in allerlei vormen en formaten aangeleverd worden om alle marktpartijen te voorzien van een digital twin. En nog steeds is er dan overwegend een onbevredigd gevoel bij BIM modelleurs die deze content gebruiken. 

Het is voor de meeste fabrikanten een bijna onmogelijke opgave om voor iedereen BIM content aan te leveren in het juiste format, voorzien van de juiste data dictionary en bruikbaar in alle CAD pakketten. Om het dan vervolgens nog niet eens te hebben over ontwikkelingen in het internationale speelveld. Er is maar één toverwoord dat hier een oplossing kan brengen: standaardisatie.

Standaardisatie: hoe dan?

“Wat kun je dan standaardiseren?”,  vroeg men zich af bij Techniek Nederland. BIM modellen kun je vereenvoudigen door meerdere varianten van dezelfde vorm samen te voegen in één BIM model waarbij je de verschillende maatvoeringen onderbrengt in een data-tabel, die gelinkt is aan variabele vormen in het BIM model.

Dat klinkt heel ingewikkeld, maar neem bijvoorbeeld een expansievat, waarvan men weet dat deze altijd een cilindrische vorm heeft met een aansluiting aan de bovenkant. Expansievaten zijn er in meerdere volumes, waardoor de diameter en de hoogte afwijkt. Je zou dan verschillende data-sets van verschillende fabrikanten kunnen koppelen aan één en hetzelfde parametrische BIM model. Dus zo kun je één BIM model maken voor een veelvoud aan producten van verschillende fabrikaten. Daardoor kunnen de ontwikkelingskosten van het BIM model worden gedeeld door meerdere partijen.  En zo werd het idee van het Uniforme Object geboren.

Kosten besparen en drempels verlagen

Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde blauwdruk voor een parametrisch model wordt het nu mogelijk om fabrikanten alleen maar productkenmerken (ETIM) en maatvoeringen (ETIM MC) aan te laten leveren via geautomatiseerde berichten (SALES005) tussen hun product databases en platforms zoals het open UOB.  Bedrijven groot en klein kunnen hierin participeren. De ETIM MC standaard wordt verder ontwikkeld samen met onze leden die input leveren voor uitbreiding en aanvulling.

Scheiding Data van BIM technologie

Bedrijven die hun BIM data via ETIM MC en SALES005 kunnen aanleveren, besparen zich een hoop tijd, geld en moeite. Doordat de data gescheiden wordt van de technologie die deze data gebruikt, worden alle andere aspecten rondom BIM voor PIM managers van fabrikanten minder relevant. Denk hierbij aan onderwerpen zoals meer dan 40 verschillende 3D formaten, allerlei data dictionaries die moeten worden meegeleverd, IFC exports, schakelingen en koppelingen tussen conceptuele-, generieke- en specifieke content. Dat alles kan hen nu uit handen worden genomen door experts zoals die van het open UOB en de software huizen die open UOB data integreren in hun BIM oplossingen.

Niet alleen weggelegd voor grote bedrijven

Er gaan nu stemmen op die voorspellen dat BIM alleen bereikbaar wordt voor de grote bedrijven die substantiële resources beschikbaar hebben om het BIM proces te faciliteren met hun content. Het gebruik van ETIM MC en de geboorte van het Open UOB gaat hier verandering in brengen. Hierdoor wordt het namelijk zeker ook voor kleinere bedrijven mogelijk en betaalbaar om te voldoen aan de informatiebehoeften van BIM projecten. Lid worden van onze stichting is ook zeker geen onneembare horde, ook niet als MKB’er. 

Eerlijk is eerlijk: de eerste opstart vergt dan wel een forse investering. Maar daarvan wordt de last ondertussen gedragen door de hele branche, waardoor ook die kosten voor de bedrijven en organisaties afzonderlijk behapbaar zijn. Iets waar we in Nederland best trots op mogen zijn.


Jeroen van der Holst
Manager ETIM

Delen