ETIM 10.0 komt eraan

15 / 03 / 2024

Lancering van ETIM 10.0 staat gepland voor 1 november 2024. De huidige statische versie ETIM 9.0 is dan alweer 2 jaar oud.

Aanpassingen en toevoegingen sinds release ETIM 9.0

In principe is er binnen de ETIM beheeromgeving sprake van versiebeheer per klasse. Dus klassen kunnen zijn aangepast, of nieuwe klassen kunnen zijn toegevoegd sinds versie 8.0. Er zijn sinds de publicatie al meer dan 1.200 wijzigingsverzoeken ingediend door ETIM beheerders in meer dan 22 landen.

Wat is er verbeterd en geüpdatet?

Het merendeel zijn verbeteringen die vallen onder onderhoudswerkzaamheden zoals vertalingen of ontdubbelingen en consistent gebruik van kenmerken. Daarnaast hebben we in samenspraak met commissies en deelnemers verschillende klassen geüpdatet. Een belangrijk punt daarin is het bevorderen en stimuleren van ETIM classificatie in de Bouw. Hierdoor zijn veel bouw-klassen aangepast.

Impact release ETIM 10.0

Als u classificeert volgens ETIM dynamisch versiebeheer

Dynamisch versiebeheer betekent: gebruik altijd de laatste versie van de klasse definitie. Het versienummer van de klasse wordt na het publiceren van de release bij het eerste goedgekeurd wijzigingsverzoek opgehoogd. De daaropvolgende wijzigingen worden als revisies geregistreerd en zijn onder datzelfde nieuwe versienummer toegankelijk, totdat er een nieuwe release wordt gepubliceerd. Als uw software gebruikt maakt van dynamisch versiebeheer, dan beschikt u al over de laatste versies van alle klassen en hoeft u niets te doen.

Als u classificeert volgens ETIM 9.0

Als uw PIM systeem gebruik maakt van de statische versie ETIM 9.0, dan kunt u overwegen om te migreren naar deze nieuwe versie ETIM 10.0, na 1 november. ETIM 9.0 wordt nog wel ondersteund als standaard tot de release van ETIM 10.0. Let er wel op dat datapools zoals 2BA gebaseerd zijn op ETIM dynamisch versiebeheer en daarom is het aan te bevelen om daar zelf ook gebruik van te maken.

Als u classificeert volgens ETIM 8.0

Na invoering van ETIM 10.0 wordt de versie ETIM 8.0 niet meer actief ondersteund. U wordt dringend aangeraden om in uw software de ETIM klassen te upgraden naar ETIM 10.0.

ETIM UP Conversietool voor Ketenstandaard deelnemers

Voor ETIM deelnemers van Ketenstandaard hebben wij de ETIM UP conversietool ontwikkeld. Met deze online serviceapplicatie kunt u uw ETIM classificatiedata automatisch migreren naar een nieuwere versie. Bij iedere wijziging in een klasse worden conversieregels bijgehouden tussen oude en nieuwe kenmerken. Waar mogelijk wordt er automatisch geconverteerd tussen oude en nieuwe kenmerken, en er wordt een rapport gegenereerd met nog openstaande punten die niet automatisch geconverteerd kunnen worden.

Tijdspad lancering ETIM 10.0


Tot 1 juni 2024
1 juni 2024 is de deadline voor het indienen van wijzigingsaanvragen bij Ketenstandaard (ETIM Nederland). De aanvragen worden chronologisch verwerkt.

Na 1 juni 2024
Aanvragen ingediend na 1 juni worden verzameld en pas verwerkt na de afhandeling van alle eerdere aanvragen. De wijzigingen worden opgenomen in de dynamische versie van ETIM na de release van ETIM 10.0.

Uiterlijk 31 juli 2024
31 juli is de deadline voor validatie, voorbereiding en invoer van aanvragen in het Classification Management System. Dit is ook de deadline voor het indienen van de wijzigingen bij ETIM International en voor het verwerken ervan. Na deze datum wordt het systeem gesloten voor nieuwe aanvragen.

1 oktober 2024
Op 1 oktober moet het verwerken van alle openstaande wijzigingsverzoeken zijn voltooid. De maand oktober is gereserveerd voor de ‘beta release’ voor foutcontrole en noodzakelijke controles voor de definitieve release.

1 November 2024
Lancering van ETIM versie 10.0. Aanvragen die zijn blijven liggen, kunnen opnieuw worden ingediend.

Delen