STABU en NL/SfB als basis voor softwaretool

31 / 03 / 2021

Kabu gebruikt het geïntegreerde S-Bestek dat onderdeel is van het productassortiment van CAD & Company en gebaseerd is op de breed gedragen STABU Standaard.

STABU systematiek

“Het is de softwaretool om met de STABU database bestekken te maken”, vertelt Artur Slabicki, Adviseur Bouw. ”De STABU systematiek heeft nog steeds de leidende rol in de bouwbranche. De logica van STABU-data gebruikt bijna iedereen als grondlegger. Vandaaruit maak je het werk specifiek. Gebruiker van het eerste uur Stefan Katier, eigenaar van Kabu, is nog stelliger. “STABU is eigenlijk de enige standaard systematiek voor specificeren. Samen met de RAW systematiek zijn dit de twee standaarden in de bouw en GWW-sector.”

Dezelfde taal

“De motivatie zit er meer in of je wel of niet op een gestandaardiseerde manier wil werken”, gaat Stefan verder. “Sommigen mensen vinden liever zelf het wiel uit, en willen zo veel mogelijk vrijheid en ruimte om zelf te interpreteren. Anderen zijn voorstander om gezamenlijk dezelfde taal te spreken. Dat is het doel van de standaard: bedrijven op dezelfde wijze laten communiceren. Deze specificatiesystematiek heeft een dekking van tachtig procent, als je het weerspiegelt op wat er gaande is in de bouwsector.”

Contractueel Sterker

De opgenomen werkzaamheden zijn door gebruik van STABU transparanter en vooral ook goed vastgelegd. “Wij komen nog partijen tegen met bijvoorbeeld in Word opgestelde specificaties”, merkt Artur op. Het risico op fouten is hierbij aanzienlijk groter. Met als gevolg meer discussies welke uiteindelijk kunnen leiden tot geschillen. Bij het goed toepassen van de systematiek formaliseer je open en helder wat je met elkaar afspreekt en welk resultaat moet worden behaald. Dan is het meteen ook contractueel goed vastgelegd.”

Kennis in de data

Bijkomend voordeel is dat de toegepaste data boordevol kennis zit geeft Stefan aan. “Als je los van die systematiek werkt, moet je min of meer alwetend zijn om je werk goed te kunnen doen. En dus bijzonder goed op de hoogte zijn van alle kwaliteitsnormeringen die in de bouw van toepassing kunnen worden verklaard.”

S-Bestek en Pillr

Sinds dit jaar is S-Bestek onderdeel van het productassortiment van CAD & Company dat ook het platform Pillr aanbiedt. Paul Buchter, product manager van S-Bestek: “Pillr is een platform voor de totale levenscyclus voor een pand, waarbij de bouwkundige specificaties van elk object worden geïntegreerd in het model. Kabu is als één van de eerste gebruikers betrokken en levert input om verdere ontwikkelingen te bevorderen. We zijn nu dus gereed om te specificeren via 3D modellen en BIM processen op basis van de laatste classificaties. Niet alleen STABU2 maar ook NL/SFB en IFC. En Pillr is het online platform om dat proces verder mee te optimaliseren. “


CAD & Company - Jouw ontwerp, onze coaching, maximaal resultaat. Met onze coaching haalt jouw organisatie het maximale resultaat uit het ontwerp. Wij ondersteunen en begeleiden implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, bieden trainingen door gecertificeerde trainers en delen onze kennis over nieuwe technologieën. Dit doen wij op basis van o.a. Autodesk ontwerpsoftware en Microsoft software. Onze klanten bevinden zich in de bouw, civiele techniek & infra, installatietechniek en industrie. Wij helpen bedrijven digitaliseren. Bijvoorbeeld met het aansluiten bij BIM, van 2D naar 3D bewegen, nog meer uit 3D-modellen halen en het inzetten van datamanagement. Wij zijn trots onderdeel van de NTI Group waardoor wij een stevige Europese basis hebben en bedrijven ook op internationaal niveau optimaal bedienen.

Delen