Kwalitatieve en volledige productinformatie met ETIM

31 / 03 / 2021

Net als ProPlanet speelde ABB een actieve rol bij de ontwikkeling van ETIM in 2003. In het bestuur en diverse werkgroepen werkten ze jarenlang mee op een uniforme en consistente manier productkenmerken te definiëren. Roy Leenders, Projectmanager e-business stipt het grootste voordeel aan. “Iedereen die binnen de keten deze standaard adopteert spreekt dezelfde taal. Dit brengt enorm veel efficiëntie voor iedereen en dus ook voor de fabrikant.”

Standaard alom

“Met de ETIM-classificatie als leidraad voor onze software kunnen we alle schakels in de handelsketen bedienen en maken we ketenintegratie mogelijk tussen fabrikant, groothandel en detaillist”, completeert Moniek Boelhouwer, Sales consultant bij ProPlanet. “Beschikbaarheid van kwalitatieve én volledige productinformatie is van essentieel belang voor de eindgebruiker.”

ETIM MC en BIM

Inmiddels levert ABB haar producten ook ETIM-MC geclassificeerd aan. Naast technische kenmerken, afbeeldingen en omschrijvingen worden ook geometrische kenmerken toegevoegd. Hiermee kan op een uniforme manier gerekend en getekend worden ten behoeve van Building Information Modeling (BIM). “Een specifiek product van ABB in BIM, behoudt daardoor alle bekende dimensies”, vervolgt Roy. “Deze digital twin toont oorsprong, specifieke serie en alle technische kenmerken voor een juiste werking. In geval van veiligheid kan dat zomaar van levensbelang zijn”.

Centraal beheer PIM

“Bij ABB gebruiken we al jaren DataProcessor van ProPlanet, een compleet PIM-systeem voor het beheren en publiceren van ETIM-geclassificeerde data. Nieuwe klassen en kenmerken worden meteen verwerkt in het systeem en toegevoegd aan onze database. Naast technische specificaties in ETIM, willen we digitale assets toevoegen zoals afbeeldingen, datasheets en certificaten. In de software van ProPlanet is hierin voorzien. Als we content publiceren naar bijvoorbeeld 2BA of onze website, komt alle gewenste informatie mee. De essentie van een PIM-systeem is vanuit centraal beheer importeren, verrijken, exporteren en publiceren. Voor betere verkoop, hogere efficiency en lagere faalkosten.”

Modulair bouwpakket

“DataProcessor is modulair uit te breiden met functionaliteiten en omvang, voegt Moniek toe. “We geven hierdoor inzicht en gemak aan zowel een fabrikant met een beperkt productassortiment als een groothandel met miljoenen artikelen in haar webshop. Volledig ingericht naar de wens van onze klanten.”

ETIM Dynamisch

Roy merkt op dat ze ook ETIM Dynamisch toepassen. “Wijzigingen in het classificatiemodel past de software automatisch aan. Dan licht bij ABB een rode markering op en weten we dat we iets moeten corrigeren. Naast uitgebreid databeheer en datadistributie biedt het systeem ons ook het voordeel van de integratie met ons ERP-systeem (SAP), de koppeling naar onze website en productconfiguratoren. Ook voor het beheer van toekomstprijsinformatie en het omarmen van andere classificaties zoals GS1 en UNSPSC zitten we bij ProPlanet goed.”


ProPlanet Al 20 jaar helpt ProPlanet bedrijven, waaronder ABB, Schneider, Rexel, Oosterberg, Legrand, Norton en Hemmink, op het gebied van product informatie management en digital asset management.
Met DataProcessor TJ levert ProPlanet een complete PIM-applicatie voor fabrikanten, agenten en groothandels, waarin producten worden geclassificeerd volgens de ETIM-, GS1- en/of UNSPSC-classificatie en verrijkt met technische- en logistieke gegevens. Hierna wordt data eenvoudig geëxporteerd naar andere systemen in vrijwel alle bestandsformaten, zoals BMEcat en INSBOU. ProPlanet is partner van ETIM en was vanaf de start van ETIM betrokken.

Delen