Ketenstandaard Congres 2025
De bouw- en technieksector staat aan de vooravond van een gigantische digitale transformatie.
Europese regelgeving als CSRD en CPR vereisen een toename in uitwisseling van informatie die alleen te realiseren is door vergaande digitalisering en standaardisatie. Hoe kan de sector hierop inspelen? Dat was onderwerp van gesprek tijdens de levendige debatten en inspirerende masterclasses en workshops op het Ketenstandaard Congres 2025 dat bijna 800 bezoekers trok, van gebouweigenaren, architecten, ingenieurs, bouwbedrijven en installateurs tot bouwtoeleveranciers en softwarepartijen.

Beter leefklimaat bereiken met standaardisatie
Jelmer Alberts, Directeur Belangenbehartiging bij Bouwend Nederland, sprak bij de opening van het congres een bomvolle zaal toe. “De Europese Green Deal heeft goede bedoelingen zoals meer duurzaamheid en circulariteit en een beter leefklimaat. Het brengt wel een waterval aan regelgeving mee voor de bouw- en technieksector. Tegelijkertijd moeten in Europa vóór 2030 maar liefst 35 miljoen gebouwen worden gerenoveerd. Bouwend Nederland werkt samen met Europese ambtenaren aan voorspelbare en behapbare regelgeving. Én aan transparante regels die praktisch toepasbaar zijn op de bouwplaats. Met digitalisering en standaardisatie kan de sector voldoen aan alle eisen en blijven bouwen en renoveren. Het digitale productpaspoort gaat een belangrijke rol hierbij spelen.”
Duurzame en circulaire eisen
De vraag hoe alle duurzame regelgeving vertaald moet worden naar praktische oplossingen leeft breed in de keten, blijkt tijdens het debat waar ook Björn Smeets van Croonwolter&dros | TBI, Erik Snip van Haskoning en Niels Ruijter van NVTB aan deelnemen*. Fabrikanten voelen druk omdat opdrachtgevers vanuit de CSRD allerlei duurzame en circulaire informatie opvragen. Ruijter: “We moeten goed kijken welke wetten op wie van toepassing zijn. Standaarden voor productinformatie worden op Europees niveau georganiseerd. De door Ketenstandaard beheerde internationale ETIM Standaard maakt duidelijk waar een product aan moet voldoen. Dat kan ook gaan over duurzame en circulaire eisen.”
*Niels Ruijter is directeur bij NVTB, Erik Snip is Global BIM Lead I&B bij Haskoning, Björn Smeets is directeur Inkoop en Logistiek bij Croonwolter&dros | TBI.
Vaart in duurzame en circulaire ontwikkelingen
Smeets wijst erop dat we in Nederland alleen niet moeten proberen allerlei uitzonderingen te krijgen op internationale wetgeving: “Onze supply chain is mondiaal. Internationale producenten laten ons duidelijk weten dat het onhandig is wanneer voor Nederland allerlei uitzonderingen gelden. Laten we vooral het Europese beleid volgen om de vaart in de duurzame en circulaire ontwikkelingen te houden.”



Wetgeving biedt duwtje in goede richting
Ingenieurs vormen een belangrijke schakel in de keten als het gaat om het gebruiken en verwerken van informatie van een bouwwerk. Ook zij zijn blij met meer standaardisatie in de sector. “We doen al deze inspanningen om klimaatverandering en uitputting van grondstoffen tegen te gaan,” benadrukt Snip. “De juiste informatie op een betrouwbare manier met elkaar delen kan alleen als we in de sector meer digitaal en gestandaardiseerd gaan werken. Alle wet- en regelgeving biedt hierbij een duwtje in de goede richting.”
Visie op het Digitaal Bouwwerkdossier
De visie van Ketenstandaard op het Digitaal Bouwwerkdossier stond centraal tijdens het einddebat. Het idee is dat een gebouweigenaar met een druk op de knop over alle relevante informatie van een bouwwerk moet kunnen beschikken. Remco van der Linden (Techniek Nederland), Henk den Boer (OnderhoudNL), Sander Middendorp (Aedes), Tom Borst (NLingenieurs) en Antonio Navarrete (Ketenstandaard) gingen na een korte video onder leiding van Renze Klamer in gesprek over deze visie.**
** Remco van der Linden is Directeur Markt en Techniek bij Techniek Nederland), Henk den Boer is Bestuursvoorzitter van OnderhoudNL, Sander Middendorp is Programmamanager Datastandaarden bij Aedes, Tom Borst is Senior Structural Engineer bij Arcadis, Antonio Navarrete is Bestuursvoorzitter bij Ketenstandaard Bouw en Techniek.
Lagere kosten door actuele informatie
Navarrete startte het debat met te benadrukken dat de visie op het Digitaal Bouwwerkdossier helpt om altijd te kunnen beschikken over actuele informatie van een bouwwerk. “De eigenaar van het bouwwerk is verantwoordelijk om die informatie actueel te houden.” Den Boer wees op het belang van het toekennen van waarde aan die informatie én op het gebruiksvriendelijk houden van het systeem. “Alles wordt duurder, ook onderhoud. Om de kosten enigszins in de hand te houden, moeten we wel op een betere manier informatie met elkaar gaan delen in de keten.”
Goede afspraken maken
Ingenieurs en gebouweigenaren profiteren er ook van wanneer informatie beter gedeeld kan worden. Borst heeft in de praktijk ervaren dat bouwwerken meer waard worden naarmate de informatie beter op orde is, het betekent immers minder risico. Maar moeten gebouweigenaren nu extra gaan betalen voor al die informatie? Dat liet Middendorp in het midden. Hij benadrukte vooral het belang van goede kwaliteit van de informatie. “Als wij als eigenaren verantwoordelijk zijn voor het up-to-date houden van alle informatie, dan moeten wij ook een belangrijke rol krijgen in het bepalen van de spelregels. Een Digitaal Bouwwerkdossier werkt alleen als we goede afspraken maken met elkaar.”
Standaarden gebruiken
Van der Linden vroeg zich af over hoeveel informatie een gebouweigenaar nu eigenlijk wil beschikken. “Het kost tijd en geld om het Digitaal Bouwwerkdossier te voorzien van informatie, terwijl natuurlijk aan de andere kant geld bespaard wordt wanneer de informatie niet telkens opnieuw hoeft te worden verzameld. Als we goed weten welke informatie een gebouweigenaar wil en we gebruiken standaarden om de informatie te delen, dan kunnen we tijd én geld besparen.”

Standaarden gebruiken
Van der Linden vroeg zich af over hoeveel informatie een gebouweigenaar nu eigenlijk wil beschikken. “Het kost tijd en geld om het Digitaal Bouwwerkdossier te voorzien van informatie, terwijl natuurlijk aan de andere kant geld bespaard wordt wanneer de informatie niet telkens opnieuw hoeft te worden verzameld. Als we goed weten welke informatie een gebouweigenaar wil en we gebruiken standaarden om de informatie te delen, dan kunnen we tijd én geld besparen.”
Duurzaam, efficiënt en circulair
Waar iedereen het in ieder geval over eens was, is het belang van het op een betrouwbare manier uitwisselen van informatie tijdens de hele levenscyclus van een bouwwerk. Standaardisatie speelt een belangrijke rol hierbij. Het gebruik van beschikbare standaarden versnelt het bouwproces, voorkomt fouten en leidt tot tevreden klanten. Zo kan de sector samenwerken aan een duurzaam, efficiënt en circulair bouwproces dat voldoet aan alle wet- en regelgeving. Kijk voor meer informatie op www.ketenstandaard.nl
Workshops en masterclasses
Behalve de twee plenaire sessies, konden bezoekers kiezen uit 40 parallelsessies; van masterclasses over thema’s als CSRD en LinkedData tot praktische workshops over het toepassen van de standaarden ETIM, DICO en STABU.
Op deze pagina vindt u per sessie de beschikbare hand-outs. Heeft een spreker geen materiaal gedeeld? Dan vindt u een contactadres waarmee u het direct kunt opvragen.



Informatiemarkt
Op de informatiemarkt konden bezoekers kennismaken met organisaties die de standaarden in hun softwarepakketten doorvoeren. Ook waren er vertegenwoordigers aanwezig van een groot aantal kennispartners en brancheorganisaties waar Ketenstandaard mee samenwerkt: ISSO, KOMO, W/E adviseurs, Chaptr2, KOVON, Contakt, Squadra, BNB, Dutch Data Masters, ETIM International, Fortierra, In-Staet, Logius, PIT Digitale transformaties, VERA, digiGO, Aedes, BNA, Bouwend Nederland, Fedet, FME, HIBIN, NLingenieurs, NVTB, OnderhoudNL, Rijksvastgoedbedrijf, Techniek Nederland, Vertaz en VNG.
Nieuwe deelnemers
Volg ons op LinkedIn
Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.