Voorop in de keten

04 / 09 / 2020

BIM-manager bij Strukton Jeroen Mackaij en Head of Product Management bij VSH Caspar van Zoelen leerden elkaar kennen in de klankbordgroep voor de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Het leidde tot wederzijds begrip en beter inzicht in elkaars werk.

Om de Uniforme Objecten Bibliotheek te vullen en zo veel mogelijk fabrikanten en installatiebedrijven te betrekken, werd er in 2019 een klankbordgroep opgericht. Jeroen Mackaij was vanaf het begin van de partij, Caspar van Zoelen schoof later aan. Een gesprek met twee fanatieke voorlopers.

Cultuur

Mackaij is binnen Strukton verantwoordelijk voor de implementatie van BIM. Strukton houdt zich bezig met installatieprojecten vanaf de bouw tot het meerjarig onderhoud. In alle fases van die bouwcyclus speelt BIM een grote rol. “Ik probeer BIM uit te rollen in de organisatie”, vertelt Mackaij. “Het is al verankerd in onze strategie, nu ben ik bezig met mensen en processen. Ik probeer een cultuurverandering te bewerkstelligen.” Die cultuurverandering, daar herkent Van Zoelen zich wel in. Hij werkt bij VSH, een bedrijf dat leidingsystemen, appendages en fittingen produceert. “Wij zijn heel goed in het fysieke product, maar hoe kunnen we de stap maken naar digitalisering? Bewustwording is daarbij het belangrijkste, en dat is best een omslag voor onze meer dan tweehonderd mensen die continu met het fysieke product bezig zijn.”

Kennismaking

Mackaij en Van Zoelen leerden elkaar kennen in de klankbordgroep voor de Uniforme Objecten Bibliotheek. Van Zoelen: “Zo leerden we ook elkaars wereld beter kennen. Dat was nodig. Bepaalde kennis was er wel van elkaar, maar je gaat niet zonder aanleiding de diepte in. Wij weten vaak niet waar installatiebedrijven tegenaan lopen. En omgekeerd zijn dingen die ik belangrijk vind, dat voor Jeroen helemaal niet.” Van Zoelen vindt het ook van belang dat de partners van VSH zien hoeveel werk iets soms is. “Het grote voordeel van één bibliotheek is dat wij alles één keer aanleveren op één manier: geclassificeerd en geparametriseerd volgens ETIM MC, in plaats van op twintig verschillende manieren. We hebben zo’n 10.000 artikelnummers voor de Nederlandse markt en elk artikel heeft tussen de 40 en 80 kenmerken. Daar wordt vaak aan voorbij gegaan.” De klankbordgroep is voor Van Zoelen ook een bevestiging dat zij het werk dat het aanleveren aan de UOB vraagt, niet voor niets doen. “De rest van de keten wil het zo ontvangen. We voldoen dus echt aan de vraag. Ik moet nu wel veel meer data aanleveren, maar dat levert ook meer functionaliteiten op.”

Databrij

Voor Mackaij is de aangeleverde ETIM data van bijvoorbeeld VSH de sleutel tot minder faalkosten en meer inzicht. “Wij opereren in de hele life cycle. We werken dus samen met verschillende partijen op verschillende momenten. Uit hun ETIM data halen wij kostenramingen, planningen en begrotingen. Het is onze bron; de digitale kopie van een gebouw.” Voorheen was het verzamelen van data een enorme klus: iedere leverancier leverde op zijn eigen manier aan, afhankelijk van de software van het betreffende bedrijf. Dit moest vervolgens omgezet worden om het bruikbaar te maken. “Dat is dus onwerkbaar”, stelt Mackaij. Daarom is een onafhankelijk platform voor Strukton een uitkomst. “Tekla, Revit, het maakt niet uit wat je gebruikt want de UOB, gebaseerd op ETIM MC past op alle softwareapplicaties.” Behalve een geometrisch model volgens ETIM MC biedt de UOB extra ETIM data zoals materiaaltype en aansluitingen. Mackaij: “Die extra data gebruiken wij voor kostencalculaties, bestellingen en het voorspellen en plannen van onderhoud.”

Harde eis

Het succes van de UOB hangt voor een groot deel samen met hoeveel fabrikanten en installatiebedrijven er meedoen, erkennen zowel Mackaij als Van Zoelen. Er moet tenslotte voldoende ETIM MC data aangeleverd worden. “Ik geloof hier in, maar het moet inderdaad wel gebruikt gaan worden”, zegt Van Zoelen. “Daarom is de klankbordgroep ook zo belangrijk.” Van Zoelen verwacht dat klanten na verloop van tijd gaan eisen dat ETIM MC data volgens de UOB-richtlijnen aangeleverd worden. “Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. Ben je een serieuze speler of niet?” Mackaij ziet het ook wel gebeuren dat installatiebedrijven op termijn eisen gaan stellen aan de geleverde ETIM MC data. “Als de bibliotheek er is, gaan we enthousiasmeren en motiveren tot een goed niveau. Na de implementatie- en ontwikkeltijd gaan we dit afdwingen. Anders blijven wij faalkosten houden.”

Lange adem

Mackaij: “Ik denk wel dat het een project van de lange adem wordt. Dat zit hem echt in de cultuuromslag. We moeten mensen leren werken met de bibliotheek. En laten zien dat het hun werk echt makkelijker en ook leuker maakt. Onze engineers zijn nu nog heel druk met data omzetten in plaats van met gebouwen modelleren. Straks kunnen zij zich weer op hun werk focussen.” Van Zoelen: Opmerkingen zoals ‘het ETIM MC model is niet goed’ of ‘ik kan mijn producten niet kwijt in de ETIM MC standaard’ zijn geen excuus. Daarom moet je als producent dus actief meewerken.”

Wat is de UOB?

De Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) combineert ETIM (EC en MC) geclassificeerde en geparametriseerde data van fabrikanten met objecten uit de UOB tot gestandaardiseerde BIM-objecten. Deze kunnen dan weer gebruikt worden in elke CAD-applicatie. Er worden open standaarden gebruikt, bestaande uit sets van afspraken die voor iedereen beschikbaar zijn. Op dit moment wordt door fabrikanten volop gewerkt aan het vullen van de bibliotheek met ETIM MC data.

Dit artikel is verschenen in De Keten van september 2020.

Delen