Onze relatiemanagers

29 / 03 / 2021

Bij Ketenstandaard staan onze bijna 4.000 deelnemers altijd centraal. We staan bedrijven bij met praktische ondersteuning bij de invoering en gebruik van de standaarden en hebben goede relaties met de meer dan 100 aangesloten softwarepartners. Nieuwe partijen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden proberen we zo goed mogelijk te informeren en enthousiasmeren.

Ons team van relatiemanagers staat altijd klaar met raad en daad. Maurice van Dort heeft zich de afgelopen 4 jaar ontpopt tot ETIM en DICO specialist. Sandra Hoogkamer is al bijna 10 jaar onze STABU deskundige en Rob Noordberger is net begonnen om zich te verdiepen in al onze standaarden. Teamleider Gert Koutstaal, ook verantwoordelijk voor Ketenstandaard projecten, werkt intensief samen met zijn team om met een open, en onafhankelijke insteek zoveel mogelijk te bereiken. Dat doen ze binnen de vaste driehoek deelnemer-Ketenstandaard-softwarepartner. De softwarepartners zijn onze ambassadeurs in de markt en onze deelnemers de gebruikers van onze standaarden, de ervaringsdeskundigen uit de praktijk.

Maurice weet precies welke vragen vaak eerst komen bovendrijven. Vaak is hij het eerste contact van een bedrijf dat door een ketenpartner wordt aangeraden om in te stappen bij één van de standaarden. “We proberen zoveel mogelijk informatie over onze deelnemers te verzamelen om hen te helpen om contact te leggen met andere deelnemende bedrijven. In 9 van de 10 gevallen kennen we hun softwarepartner, omdat die is aangesloten bij ons…”
Gert vult aan dat de mogelijkheden van alle standaarden enorm zijn, maar dat ook kleine stappen gezet kunnen worden. “Wij zetten vaak het totale plaatje neer en leggen uit wat er allemaal kan en wat het betekent voor de hele bouwsector. Een mooi punt op de horizon. Maar bedrijven kunnen natuurlijk ook heel goed klein beginnen zonder de hele organisatie te moeten omgooien. Later verder bouwen kan altijd nog.”

“De eerste ingang van de DICO Standaard bijvoorbeeld is vaak het digitale factuurbericht, en eventueel de pakbonverwerking”, merkt Rob op. “Dan verandert er eigenlijk heel weinig aan je eigen administratieproces. Het wordt alleen maar efficiënter en makkelijker. Op het moment dat je meer wilt, kan je de hele standaard implementeren, inclusief artikelberichten en orderbevestigingen. Dan komt er wellicht wel een organisatieoptimalisatie aan, maar vervolgens ook de bijbehorende grotere besparingen.”

De relatiemanagers kennen de ervaringsverhalen uit de markt en passen deze dan toe op de specifieke situatie bij de betreffende deelnemer. Niet in één keer naar een totaalplaatje toegroeien maar, in overleg met het softwarehuis, in handige fases om te temporiseren. “Vanaf het begin staat het vertrouwen voorop”, geeft Maurice aan. “We nemen de deelnemer desgewenst bij de hand en wijzen hem de weg, zonder dat we uitgebreide invoerings- of consultancytrajecten doen. Je kunt ETIM bijvoorbeeld in een keer implementeren over je totale assortiment, maar je kan ook beginnen met een beperkte artikelgroep, waarmee je ervaring op doet. Begin beperkt, krijg mensen in de organisatie mee, en bouw dan rustig verder.”

“We staan ook rechtstreeks in contact met brancheorganisaties. Zij zien draagvlak voor digitalisering natuurlijk ook graag vergroot. Zeker in samenhang met efficiëntere processen in de sector.“ Sandra beantwoordt vaak de technische helpdeskvragen voor STABU. Maar ze spreekt vooral veel mensen direct in het werkveld. “Ik filter bij contacten met fabrikanten of producenten dan natuurlijk ook meteen de nieuwe of juist vervallen producten die we in updates van de STABU database kunnen meenemen.”

“Als onafhankelijke partij hebben we een neutrale positie als het gaat om de standaarden”, sluit Gert af. We leveren richtlijnen voor deelnemers en “gereedschappen” die softwarehuizen verwerken in applicaties voor hun klanten, onze deelnemers. Ketenstandaard zorgt met de deelnemers dat de standaarden blijven aansluiten op nieuwe ontwikkelingen. Ons team zorgt ervoor dat de standaarden zo veel mogelijk worden gebruikt en onze deelnemers hiervan gemak en voordeel ervaren .

Delen