De voordelen van data-gedreven werken voor onderhoudsbedrijven
Tijdens het Ketenstandaard Congres op 20 maart 2025, gingHenk den Boer namens OnderhoudNL in gesprek met vertegenwoordigers uit de bouw- en technieksector over de ontwikkelingen rondom een betrouwbaar systeem voor het delen van data. Den Boer licht in een interview toe wat het belang is van onderhoudsbedrijven bij het digitaal delen van data.
Faalkosten omlaag
“OnderhoudNL is de uitvinder van Resultaat Gericht Samenwerken (RGS) in de keten, een initiatief dat al 25 jaar bestaat. We zijn groot voorstander van een gezamenlijke aanpak met alle partijen die werk uitvoeren rond corporatiewoningen. Wanneer we allemaal dezelfde standaard gebruiken voor het delen van data, kunnen de eventuele faalkosten daar flink omlaag. Onderhoud steekt als een satéprikker door de hele levenscyclus van een bouwwerk heen, vanaf de initiatieffase tot en met de realisatie- en beheerfase. Er is continu voortschrijdend inzicht over onderhoudswerkzaamheden en het is mooi als al die inzichten worden verwerkt in een digitaal bouwwerkdossier waarmee we data met elkaar delen tijdens de levenscyclus van een bouwwerk.”
Onderhoud beter afstemmen en uitvoeren
“Als de architect een voorgevel ontwerpt, moet hij al rekening houden met de onderhoudscyclus en de mogelijkheden voor hergebruik van materialen. Wat betekent dit voor de deuren en kozijnen in het bouwwerk? Een onderhoudsbedrijf wil weten hoe het bouwwerk is ontworpen, maar ook wat er in de loop der jaren is veranderd dat het onderhoud beïnvloedt. Dit soort data moeten we met alle betrokken partijen in de keten op een betrouwbare en efficiënte manier kunnen delen. Onderhoudsbedrijven leggen data al best goed vast, maar het delen ervan was nog geen doel op zich. Digitale ketensamenwerking biedt een kans om het afstemmen en uitvoeren van onderhoud in de keten te verbeteren. Dit voorkomt onnodige faalkosten, miscommunicatie en vertraging op de bouwplaats.”
Gratis data?
“De uitdaging is dat veel bedrijven de data waarover ze beschikken als heilige graal beschouwen. Het verzamelen van al die data is een tijdrovende klus voor onderhoudsbedrijven, het is ook een manier om zich te onderscheiden van concurrenten. Als je dat allemaal open gooit, verliezen bedrijven een deel van hun concurrentiekracht. We willen dit doorbreken, maar we moeten er ook voor zorgen dat een bedrijf iets terugkrijgt voor de investering in het verzamelen van data. Dit spanningsveld is een grotere uitdaging dan hoe je het delen van data technisch organiseert. Kennis is macht, dus ook de kennis van specifieke data. Het is bijzonder dat bij de discussie van digitale samenwerking verwacht wordt dat het aanleveren van data gratis gebeurt.”
Optimaliseren dienstverlening
“Ondertussen zien onderhoudsbedrijven ook de voordelen van het delen van data in de keten. Het is zonde van ieders schaarse tijd wanneer iedereen dezelfde data steeds opnieuw moet verzamelen. Als we data niet delen, wordt het onderhoudsproces straks onbetaalbaar. Het digitale bouwwerkdossier is een kreet die al een aantal jaren rondzingt. Er moet een standaard komen voor het uitwisselen van data om deze leesbaar en bruikbaar te maken voor andere partijen in de keten. DICO is een belangrijke standaard in dit proces. Ruim de helft van de woningcorporaties gebruikt deze standaard. Nu moeten we ook alle onderhoudsbedrijven zover krijgen dat ze ermee gaan werken. Onderhoudsbedrijven die ver zijn met het optimaliseren van hun dienstverlening werken al met DICO. Klantenbinding is een van de grootste voordelen van een gestandaardiseerde manier data delen. Maar ook gemak in het proces en het beperken van discussies bij het uitvoeren van een opdracht behoren tot de voordelen!”
Nieuwe deelnemers
Volg ons op LinkedIn
Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.