Webinar ETIM in BIM

24 / 09 / 2020

Hoe krijg je fabrikantendata in BIM?

Hoe krijg je fabrikantendata in BIM?

Op donderdag 17 september vond het webinar ‘ETIM in BIM’ plaats. Ongeveer 50 geïnteresseerden waren online aanwezig om van Jeroen van der Holst (Manager ETIM bij Ketenstandaard),  Arnold Kampstra (Manager Marketing bij 2BA) en Johan Groeneveld (BIM Modelleur bij BAM Bouw en Techniek), te horen hoe ETIM toegepast kan worden bij het werken in BIM. 

Productdata

Als het gaat om het aanleveren van productdata liggen er nog wel wat uitdagingen.

Bij fabrikanten leeft de vraag hoe zij de BIM modelleur het best kunnen bedienen, in welk bestandsformaat, via welk platform etc. Maar ook bij BIM modelleurs leven er vragen over de productdata: zijn de producten nog leverbaar, waar vind ik productinformatie en hoe krijg ik de juiste componenten en data? 

Dat er meer dan 40 bestandsformaten bestaan en dat er nationaal en internationaal allerlei specificaties van informatiebehoeften gedefinieerd worden voor BIM projecten maakt het er niet makkelijker op. 

Ontwikkelingen 

Gelukkig staan de ontwikkelingen op het gebied van PIM en BIM niet stil. Jeroen lichtte toe dat met de ontwikkeling van ETIM MC (ETIM Modelling Classes), een uitbreiding op de ‘basis’ ETIM classificatie, geometrische kenmerken aan producten kunnen worden toegevoegd, waarmee vervolgens BIM-objecten kunnen worden gegenereerd.  

Arnold Kampstra vertelde over de open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB), waarvoor ETIM de basis is. Dit online platform biedt de mogelijkheid om in iedere CAD-applicatie ETIM-MC gestructureerde fabrikantendata samen te voegen met template objecten tot rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Dit maakt dat 3D-modellen tussen partijen in de keten echt uitwisselbaar zijn, ongeachte de verschillende CAD-applicaties. Zowel in alle fasen van het ontwerpproces, als ook daarna in calculatie, bestelling, levering en realisatie tot en met onderhoud en langjarig beheer. 

In de praktijk

Mooie woorden, maar werkt dit dan ook echt in de praktijk zo? Jazeker, en dat heeft BIM modelleur Johan Groeneveld van BAM Bouw en Techniek ook laten zien: data gestructureerd volgens ETIM kon worden ingelezen in zijn systeem en de 3D-tekening kon worden gemaakt, voorzien van alle kenmerken die bij het product hoort.  

Kortom, mooie oplossingen voor zowel de fabrikant als voor de BIM modelleur om het proces weer een stukje efficiënter te laten verlopen.

“Het is een kleine stap voor de fabrikant, maar een grote stap voor de installateur”.

ETIM on(line) tour

De afgelopen weken zijn we ook erg druk in de weer geweest met een aantal andere webinars. Nog vóór de zomervakantie hebben we kunnen oefenen met het webinar “Haal alles uit CMT” en afgelopen dinsdag zijn we te gast geweest in het webinar “ETIM en MDM, het fundament onder uw organisatie” georganiseerd door Yellowground en Frankwatching. Er volgen nog meer webinars, dus hou onze agenda in de gaten en schrijf op tijd in. 

https://www.ketenstandaard.nl/agenda/

Wilt u graag één van onze webinars terugkijken? Stuur dan een mail naar marcom@ketenstandaard.nl. Wij sturen onze deelnemers graag een link toe. 

Kijk hier het webinar terug.

Delen