Digitalisering in de gebouwde omgeving

22 / 09 / 2020

Er zijn veel goede ontwikkelingen. Marcel den Haan, directeur FEDET, licht toe

Er zijn veel goede ontwikkelingen. Marcel den Haan, directeur FEDET, licht toe

De fusie tussen Ketenstandaard en STABU is een mooi voorbeeld hoe de keten niet alleen samenwerkt, maar ook integreert. Zo is de DigidealGo ook een initiatief vanuit de keten wat mede door Techniek Nederland, 2BA, Ketenstandaard en Fedet is ontstaan. Het vertrekpunt is hoe kunnen we met gebruik van open, geclassificeerde en gekoppelde data sneller, efficiënter en goedkoper bouwen.

Afgelopen jaren hebben dezelfde founding fathers van de DigidealGO, ook aan de open Objecten Bibliotheek (openUOB) gewerkt.

Wat is UOB en waarom is dit zo belangrijk voor fabrikanten?

UOB is een digitaal platform waarbinnen product- en systeemdata van fabrikanten en toeleveranciers gebruikt kan worden door bouw- en installatiebedrijven om daarmee direct te kunnen tekenen, modelleren en engineeren. Dit bevordert het digitaal samenwerken in de keten. Een beweging in de bouw- en installatiewereld dat ook wel Building Informatie Modelling (BIM) wordt genoemd. Dit platform is ontwikkeld door partijen in de keten, waarbij een 10-tal grote FME-leden (o.a. LeGrand, Alberts Industries, Zehnder, ABB), de 15 grootste leden van Techniek Nederland en de vereniging Techniek Nederland financieel hebben bijgedragen.

Fabrikanten belangrijkste schakel

FEDET heeft dit proces ondersteund omdat we geloven dat dit platform een bijdrage gaat leveren aan innovatie en digitalisering van de bouw- en installatiesector. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de stem van de toeleverende technologische industrie gehoord wordt. Fabrikanten leveren de (ETIM MC) data en zijn daarmee een belangrijke schakel in de UOB. 

Marcel den Haan, directeur FEDET

Delen