Update STABU2 Online Catalogus – april 2020

22 / 04 / 2020

In september 2019 werd de STABU2 Online Catalogus gepubliceerd en vanaf januari 2020 bevat deze maandelijks online updates. Deze updates vinden plaats in de vorm van versieverhogingen van paragrafen, bepalingen en/of specificaties. U hoeft hiervoor niets te installeren. Voor de herkenbaarheid krijgt elke update een thema mee, zodat u een idee heeft waar in de catalogus de versieverhogingen aanwezig zijn.

De update van april 2020 betreft hoofdzakelijk de herziening en update van

 1. HOOFDSTUK 14 BUITENRIOLERING EN DRAINAGE en HOOFDSTUK 51 BINNENRIOLERING.
 2. Paragrafen 70.61, 70.62, 70.63, 70.64 en 70.65 in het HOOFDSTUK 70 ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES.

Verantwoording

De volledige verantwoording kan hier gedownload worden.

 • Herziening en update van HOOFDSTUK 14 BUITENRIOLERING EN DRAINAGE en HOOFDSTUK 51 BINNENRIOLERING. De herziening is uitgevoerd om diverse redenen, zoals nader in de verantwoording uitgelegd. In beide hoofdstukken vinden veel versieverhogingen plaats, omdat bijvoorbeeld veel kenmerken zijn aangepast aan geldende normen en ook de nieuwe opmaak is toegepast. De lijst met gewijzigde bouwstofspecificaties voor deze Hoofdstukken is daarom voor deze maand behoorlijk lang.
 • Aanpassingen HOOFDSTUK 70 ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES
  De wijzigingen  in dit hoofdstuk bestaan uit het aanpassen van specificatiegroepen onder de rubrieken van paragrafen 70.61 ENERGIEKABELS, MIDDENSPANNING, 70.62 ENERGIEKABELS LAAGSPANNING, 70.63 INFORMATIE- EN SIGNAALKABELS, 70.64 DRADEN en 70.65 TOEBEHOREN DRAAD/KABEL.
 • MIDDENSPANNING in plaats van HOOGSPANNING
  De term “Hoogspanning” is vervangen door de (niet-formele) term “Middenspanning”. De wijziging werkt door als versieverhoging van een aantal paragraaftitels, kortteksttitels, rubriekstitels, bouwdeeltitels, resultaatspecificaties en bouwstofspecificaties. Als een enkele titel van technische specificatie nu nog niet is vervangen, zal dit op korte termijn zeker gebeuren.Het spreekt voor zich dat deze onderwerpen beschreven worden in Hoofdstuk 70 ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES. Maar Bouwdelen komen ook onder andere Hoofdstukken voor. Hoogspanning is een elektrische spanning boven de 1.000 volt wisselspanning (effectief) of 1.500 volt gelijkspanning. Deze elektrische spanning wordt niet met de STABU-systematiek beschreven.

  In de praktijk bedoelen netbeheerders met de term “middenspanning” de elektrische spanning tussen de 1.000 Volt wisselspanning/1.500 Volt gelijkspanning en 25.000 Volt (25 kV).

  De aanzet voor deze termwijziging is gegeven door de aanpassingen in de NL/SfB, Tabel 1 – Functionele gebouwelementen, volgens “De nieuwe lijst”, code 61.2 energiedistributie middenspanning >1kV.

Update voor mei

De mei-update (2020-5) zal, naast het reguliere onderhoud en herziening, een update van HOOFDSTUK 52 WATERINSTALLATIES bevatten en verder zullen opnieuw enkele paragrafen van HOOFDSTUK 70 ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES worden ge-update.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?