Update Online Catalogus 2022-04

29 / 11 / 2022

Een update van de STABU2 Catalogus vindt plaats in de vorm van versieverhogingen van paragrafen, bepalingen en/of specificaties. U hoeft hiervoor niets te downloaden of installeren.

De update van december 2022 omvat:

  • Verbeteringen in paragrafen 12 t/m 18 “bijkomende zaken”.
  • Nieuwe bouwdelen voor molenonderdelen

Verantwoording

De volledige verantwoording kan hier gedownload worden.


Bouwdelen voor molenonderdelen


Voor restauratie van molenonderdelen overeenkomstig de ERM-URL 2005, bijlagen 8 en 9 zijn een 6-tal nieuwe bouwdeelrubrieken met in totaal 59 bouwdelen toegevoegd aan de database. Deze worden gebruikt in restauratie-kortteksten. Nu alleen in hoofdstuk 24 onder paragrafen 21 t/m 28. Deze bouwdelen zijn apart van de overige bouwdelen gecodeerd als D6-groep.

Het bouwwerktype molens komen we nu tegen in verband met de restauratie-opgave. Molens zijn te beschouwen als een bouwkundig werktuig en die aard is bijzonder ten opzichte van de overige bouwwerken. De onderdelen van het “gaande en staande werk van molens” zijn zo specifiek dat deze niet met de bestaande bouwdelen kunnen worden aangeduid.
Met het gaande werk wordt de aandrijflijn van een molen aangeduid, met het staande werk de molenromp.

Het is sinds lange tijd dat voor onderdelen van een bouwwerk specifieke bouwdelen (of installatiedelen) nodig zijn.


Opnamerapporten

De opnamerapporten historisch werk staan al een tijd onder kortteksten xx.16.30 (dus onder paragraaf “Inregeling en Inbedrijfstelling”). Dat is onlogisch nadat per vorige update 2022-03 de titels van paragrafen 12 t/m 18 zijn aangepast. Mede op verzoek van ERM zijn deze nu gekopieerd naar xx.30.16, zodat de paragraaftitel weer overeenkomt. De opnamerapporten historisch werk onder xx.16.30 zullen vervolgens per direct vervallen. Als u deze kortteksten xx.13.60 in gebruik heeft kunt u deze wel inlezen maar verzoeken wij u de inhoud hiervan te verplaatsen naar xx.16.30.


Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?