Wat ga jij morgen doen om deze samenwerking in de keten te realiseren?

06 / 04 / 2021

Waarom is het nu zo belangrijk dat de hele keten betrokken is in het proces van digitalisering in de bouw? En hoe ziet de toekomst eruit van deze digitalisering?

Waarom is het zo belangrijk dat de hele keten betrokken is in het proces van digitalisering in de bouw? En hoe ziet de toekomst eruit van deze digitalisering? We vragen het Titia Siertsema, één van de gasten van de talkshow en voorzitter van de NVTB (De Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie).

Titia Siertsema,  Voorzitter nvtb.nl

Waarom is het belangrijk dat de hele keten door draait, zoals de titel van het congres zo mooi zegt? 
“Er zijn vaak zo ontzettend veel partijen betrokken bij de realisatie van een bouwproject of renovatie.  Daar zijn mensen zich vaak niet van bewust. Als voor al deze partijen de juiste en volledige informatie beschikbaar is helpt dit ook bij het behalen van andere belangrijke doelen zoals het verlagen van de milieubelasting.” 

Wat is uw persoonlijke missie?
“Mijn belangrijkste drijfveer is om de digitalisering in de bouw een stap verder te krijgen. Ik bedoel hiermee de digitalisering van de productinformatie maar ook het digitaliseren van processen. Ik kom zelf uit de installatiebranche er daar lopen ze toch wel ruim 10 jaar voor in deze digitaliseringsslag. We hebben hier nog een hoop in te halen.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik vind dat we goed op weg zijn, maar we hadden, zoals ik al eerder schetste veel verder kunnen zijn. Er is toch te weinig besef van het feit dat we het met elkaar moeten doen. Bedrijven moeten bereid zijn over hun eigen schaduw heen te stappen en dat zie ik gelukkig steeds meer gebeuren. De hele sector moet zich inzetten voor het gezamenlijke belang van digitalisering, pas dan kun je verder met je eigen toegevoegde waarde. “

U was de enige vrouwelijke gast in de talkshow, zijn er meer vrouwen nodig in de bouw?
Nou om eerlijk te zijn denk ik dat er genoeg invloedrijke vrouwen in de bouwsector zijn. Ze waren alleen helaas niet zichtbaar op dit congres. Misschien een tip voor de organisatie voor volgend jaar! Ik denk dat juist voor deze veranderingen waar we over praten vrouwen hard nodig zijn, ze zijn namelijk meer geënt op samenwerking en dat is voor deze opgave onmisbaar” 

Heeft u zelf nog iets opgestoken van het programma?
Ik vond zelf het aspect over het belang van cultuur heel interessant. Ik zou dan ook willen oproepen om bij jezelf na te gaan: Wat ga jij morgen doen om deze samenwerking in de keten te realiseren?  Deze vraag moeten we ons allemaal stellen en wie heb jij daarvoor nodig? En wie zou jij willen ondersteunen in dit proces? Als we daar allemaal wat meer over nadenken en het ook echt in de praktijk gaan brengen kunnen we met elkaar grote stappen zetten.”

Delen