Succesvolle eerste consultatieronde NLBE-SfB
Meer dan 40 experts uit de bouw- en installatietechniek deden 29 januari 2025 mee aan de eerste consultatieronde over de NLBE-SfB classificatie, bij Ketenstandaard Bouw en Techniek in Ede.
De deelnemers gaven feedback op de 15 belangrijkste wijzigingen. De NLBE-SfB wordt ontwikkeld in nauwe afstemming met gebruikers, onder gezamenlijke aanvoering van Ketenstandaard, Buildwise (Belgische innovatiecentrum voor de bouwsector) en digiGO.
“Deze bijeenkomst markeert een belangrijke stap in fase 1 van de ontwikkeling van de NLBE-SfB”, aldus Erik van ’t Hof, voorzitter van de NL-SfB beheercommissie en coördinator van het ontwikkeltraject voor de NLBE-SfB. Hij trapte de bijeenkomst af met een korte toelichting op de aanleiding van de ontwikkeling van NLBE-SfB.
Aanleiding
De NLBE-SfB komt voort uit het harmonisatietraject van de NL-SfB. “Bij de doorontwikkeling van de classificatie was het broodnodig dat deze gedigitaliseerd werd. Daarbij werkt de bouwwereld steeds internationaler. Daarom ben ik blij dat België en Nederland in 2023 samen besloten om als vervolg op de NL-SfB een internationale classificatie te ontwikkelen. Daarbij helpt de harmonisatie mee om ‘de wereld van dialecten’ te reduceren, rondom het gebruik van deze classificatie.”
Randvoorwaarden
Belangrijke randvoorwaarden bij de ontwikkeling van de NLBE-SfB is onder andere de aansluiting bij de internationale standaard voor classificaties: de ISO 12006-2. “Die gebruiken we als uitgangspunt om de nieuwe standaard qua functionele indeling te verbeteren.” Hierbij wordt ook gekeken naar de interoperabiliteit met BIM, en andere nationale en internationale normen, standaarden en richtlijnen. “En tot slot moet je classificatie natuurlijk ook in iedere levensfase van het bouwobject kunnen toepassen.”
Puzzel
Zodoende is de ontwikkeling van de NLBE-SfB inmiddels een zeer complexe, maar belangrijke puzzel. Erik: “Willen we daar met z’n allen uitkomen, dan is feedback vanuit verschillende beroepsgroepen cruciaal. Vandaar mijn oproep ‘Kom uit je ‘schuttersputje’! Kijk breder dan je eigen gezichtsveld.”
Migratietabel en handboek
Tijdens de bijeenkomst kwam onder meer naar voren dat naast de standaard een migratietabel en een handboek zullen worden ontwikkeld. Daarin zie je straks duidelijk de verbinding tussen de oude en de nieuwe situatie. Hoe die migratietabel en het handboek precies vorm krijgen, is nog onderwerp van gesprek. De oude publicaties van de NL-SfB blijven voorlopig beschikbaar, hoewel ze niet meer worden onderhouden.
Discussiepunten en acties
Er werden 15 punten behandeld, waarover flink werd gediscussieerd. De discussie spitste zich toe op de nieuwe twee- en driecijferige coderingen en enkele markante wijzigingen. Zo vervallen er hoofdstukken, worden er hoofdstukken samengevoegd, en komt er een hoofdstuk 9 bij in Tabel 1 van de NLBE-SfB. Met name op het vlak van de techniek rezen er vraagtekens bij een aantal aangepaste coderingen. De aanwezigen benadrukten het belang van duidelijke definities en een goede afstemming met de markt.
Vervolgstappen
“En die afstemming is er en nemen we ook de komende periode heel serieus”, aldus Erik van ’t Hof. De volgende stap in het traject is een online enquête, waarin de besproken materie opnieuw aan een bredere groep wordt voorgelegd. Op het Ketenstandaardcongres op 20 maart zal, als alles volgens plan verloopt, de driecijferige codering worden gepresenteerd, met een doorkijkje naar de viercijferige codering. Voor meer details, zie het uitgebreide verslag.
Nieuwe deelnemers
Volg ons op LinkedIn
Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.