Starten met ETIM, waar begin je?

25 / 10 / 2022

Op donderdag 20 oktober 2022 organiseerde Ketenstandaard een online informatiesessie voor bedrijven die nog geen ETIM-deelnemer zijn.

Het gebruik van ETIM neemt steeds verder toe. Ook in Nederland. De ETIM classificatie wordt wereldwijd via ETIM International ter beschikking gesteld. De Nederlandse uitgave ervan wordt beheerd en ontwikkeld door Ketenstandaard.

Mooie oplossing

Op donderdag 20 oktober 2022 organiseerde Ketenstandaard een online informatiesessie voor bedrijven die nog geen ETIM-deelnemer zijn. ETIM Adviseur Gabi Jongste legt de technische kant van ETIM uit. Daarna vertelt Jeroen Mackaij, programmamanager bij dienstverlener SPIE, over zijn ervaring bij het gebruik van ETIM. “Bij SPIE willen we onze klanten een digitale, data-gedreven dienstverlening bieden. Toen we destijds zochten naar een manier om al onze papieren documenten om te zetten naar digitale data, benadrukten we het belang van uniformiteit.  We werken immers met honderden partners, in veel verschillende sectoren en in veel verschillende landen. ETIM bood ons een mooie oplossing.”

Wat is ETIM?

ETIM is een brancheafspraak tussen fabrikanten en andere ketenpartners in de bouw- en technieksector over welke technische kenmerken van producten op een gestructureerde manier digitaal worden aangeleverd door fabrikanten. Andere ketenpartners kunnen deze informatie via standaard software gebruiken in digitale oplossingen als ERP-systemen, PIM-systemen, CMS-systemen van webshops, BIM-modellen en datapools. 

Opdrachtgevers

Mackaij merkt dat steeds meer opdrachtgevers van SPIE, waaronder Schiphol, Tennet en het Rijksvastgoedbedrijf, expliciet vragen om gebruik te maken van ETIM. “Dat is ook niet zo vreemd. Door het gebruik van ETIM ontstaat uniformiteit in data en dat helpt om de faalkosten te verminderen. Het zorgt er ook voor dat we efficiënter kunnen werken. Uiteindelijk draagt dat allemaal positief bij aan het financiële rendement van ons bedrijf.”


Tips

Mackaij geeft ten slotte een aantal tips voor fabrikanten en andere organisaties die overwegen de ETIM-standaard te gaan gebruiken:

  • Zorg dat je een governance structuur inricht;
  • Stel een functionele eigenaar aan die zich verantwoordelijk voor de datastructuur voelt;
  • Maak vaandeldragers van de key-users van de standaard;
  • Zorg voor bewustwording, bijvoorbeeld door opleidingen en presentaties;
  • Maak duidelijk wat de voordelen zijn om met data-standaarden te werken;
  • Maak een roadmap voor de ontwikkeling en implementatie van de data-standaarden.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?