Standaardisatie als sleutel snelle invoering digitaal bouwwerkdossier

06 / 04 / 2021

Terugblik De Keten Draait Door 2021

Standaardisatie en samenwerking zijn de manieren om de invoering van het digitaal bouwwerkdossier te versnellen. Dat vindt het grootste deel van de deelnemers van het event De Keten Draait Door: van Idee tot Bouwwerkdossier. “Dit is een bevestiging van onze visie en van de weg die we zijn ingeslagen met standaardisatie”, aldus directeur van Ketenstandaard Bouw en techniek Rien Wabeke.

Op de vraag hoe te komen tot een snelle invoering van het digitale bouwerwerkdossier antwoordde 41 procent van de kijkers van de talkshow dat standaardisatie de oplossing is. Ketensamenwerking volgde op nummer twee met 34 procent. “Laten de koplopers elkaar opzoeken, samenwerken en doorgaan”, aldus voorzitter van de koepel van de Nederlandse bouwmaterialenindustrie (NVTB) Titia Sietsema in een debat.

Succesvol digitaal event
Het Ketenstandaard Congres was dit jaar voor de eerste keer digitaal. Een virtuele beurs en de mogelijkheid om webinars te volgen waren onderdeel van het programma. Ook was er een live uitzending onder leiding van Ben der Burg. Er werd met tal van gasten uit de wereld van de bouw en techniek gesproken over thema’s als het digitale bouwwerk dossier, hoe circulair en duurzaam te bouwen en hoe de bouwlogistiek efficiënter te organiseren.

Voorspellend onderhoud
Ook over het thema predictive maintenance waren de kijkers van de talkshow duidelijk, 66 procent van hen denk dat ze nog niet klaar zijn voor voorspellend onderhoud. Ben van de Burg: “Dat betekent eigenlijk dat één derde er al wel klaar voor is. Dat is toch best een groot deel.” Ook de gasten van de talkshow zijn positief over het voorspellend onderhoud. “Ik zie al een hele hoop goede voorbeelden en er worden al veel slimme dingen uitgeprobeerd”, aldus Joppe Duindam van Bouwend Nederland.  Ook Doekle Terpstra van Techniek Nederland ziet het al in de praktijk gebeuren. “Nog niet iedereen is er mee bezig, maar ik zie een voorhoede ontstaan en daar gaan de veranderingen op dit moment heel snel.”

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?