STABU is belangrijk, ook om de kwaliteit van een gebouw te borgen

01 / 02 / 2023

Interview met Giovanni de Cuba, adviseur bouwkunde, over het gebruik van STABU bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Het Rijksvastgoedbedrijf besteedt de ontwikkeling van grote projecten steeds vaker uit aan de markt. Een STABU-bestek is in dergelijke constructies niet noodzakelijk wat betreft het administratieve deel, maar wel voor het vastleggen van de technische eisen. Giovanni de Cuba, adviseur bouwkunde bij het Rijksvastgoedbedrijf, beaamt dat de STABU-besteksystematiek belangrijk is om de kwaliteit van een gebouw goed te borgen.

Voordeel van STABU

Bij het Rijksvastgoedbedrijf heeft er de afgelopen jaren een verschuiving plaatsgevonden van het zelf bestekken schrijven tot het laten opstellen van specificaties door de markt. Giovanni de Cuba: “Als opdrachtgever vragen we bij grote opdrachten steeds vaker uit via een vraagspecificatie. Grote projecten worden meestal gerealiseerd door een consortium van bedrijven en daar horen andere contractvormen bij. Dan werken we met UAV-GC of  DBFMO-contracten. Een STABU-bestek is in dergelijke constructies niet noodzakelijk wat betreft het administratieve deel. Voor het vastleggen van de technische eisen is STABU wel nodig.”

Bestekken controleren

“Het is jammer dat nog maar weinig mensen de STABU-systematiek goed beheersen. Veel specialisten gaan met pensioen of hebben een andere functie gekregen. Het is zonde dat daarmee belangrijke kennis verloren gaat. Bij het Rijksvastgoedbedrijf hechten we belang aan STABU, het maken van de bestekken besteden we uit aan gespecialiseerde bestekschrijvers of ingenieursbureaus. Als opdrachtgever moeten we die bestekken controleren. Als je dan niet precies weet hoe de systematiek werkt, kan je deze ook niet goed beoordelen. Als opdrachtgever blijft het belangrijk om goed uit te vragen bij bouwopdrachten, dan reageert de markt ook anders.”

Duidelijke kaders

“Het is belangrijk de STABU-systematiek te laten aanhaken op de ontwikkelingen in de bouwwereld. Dat is van grote waarde. Wanneer specificaties te veel over worden gelaten aan de markt, dan is er meer onduidelijkheid en ontstaan er conflicten. Met STABU voorkom je dat. De markt moet de voordelen van de STABU-systematiek  leren kennen en inzien. Bij het merendeel van de opdrachten wil de bouwer gewoon maken wat je als opdrachtgever vraagt. Bouwers hebben vaak behoefte aan duidelijke kaders en die geeft STABU.”

Lees hier het volledige interview met Giovanni de Cuba.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?