Met STABU naar Oplossingsvrij Uitvragen

16 / 11 / 2022

Donderdag 10 november luisteren ruim zestig belangstellenden - van opdrachtgevers, architecten, bouwbedrijven tot softwarebedrijven - digitaal naar het verhaal achter Oplossingsvrij Uitvragen.

Ketenstandaard streeft ernaar STABU te behouden als contractdocument bij bouwwerken en onderzoekt welke vorm goed aansluit op prestatiegericht uitvragen en 3D BIM modelleren.

Kwaliteit borgen

Oplossingsvrij Uitvragen is een nieuw concept voor een contractvorm bij bouwwerken dat, aangevuld met relevante STABU specificaties en administratieve voorwaarden, goed aansluit op een BIM model. Jeffrey Truijens, informatie & proces specialist bij VDNDP, is al een aantal jaar actief betrokken bij het verder ontwikkelen van de methode van Oplossingsvrij Uitvragen: “Voor ons is dit dé manier om kwaliteit te borgen passend bij de opgave.”

Perspectief vanuit de bouw

Marcel van de Ven, Contract and Risk Manager bij bouwbedrijf Heijmans, geeft tijdens de bijeenkomst zijn perspectief op Oplossingsvrij Uitvragen. “Mijn advies aan opdrachtgevers is dat wanneer je precies weet wat je wilt, om dat dan ook exact uit te vragen. Voor andere dingen kan je de markt uitdagen met innovaties door te komen via Oplossingsvrij Uitvragen. Denk na over de diepte van het specificeren en ook over de risico’s die je als aannemer of opdrachtgever wilt en kunt dragen.”

De juiste software

Willem Pel, adviseur en partner van Balance & Result, denkt mee over hoe de methode van Oplossingsvrij Uitvragen verwerkt kan worden in de juiste software. “Bij Oplossingsvrij Uitvragen ga je een gebouw steeds verder ontrafelen om uiteindelijk te komen bij concrete componenten en producten. Tijdens dit proces check je telkens of de gevraagde prestatie wordt geleverd. Deze werkwijze sluit aan bij de Wkb thematiek.”

Praktijkcase

Paul Buchter, productmanager S-Bestek bij CAD & Company, laat ten slotte zien in een praktijkcase hoe dit allemaal in de praktijk werkt met een voorbeeldmodel in Revit.

Meer weten over dit praktijkvoorbeeld en over Oplossingsvrij Uitvragen? Lees hier het verslag van de bijeenkomst.

Wil je meedenken over het concept van Oplossingsvrij Uitvragen? Laat het weten via info@ketenstandaard.nl

Delen