Sneller, beter en tegen lagere kosten werken dankzij barcodes

07 / 03 / 2023

Wettelijke eisen voor circulariteit en verduurzamen jagen nieuwe ontwikkelingen aan, ook in de bouwsector, constateert Frits van den Bos, manager innovatie bij GS1.

GS1 ontwikkelt internationale, uniforme standaarden voor de identificatie van locaties, producten en artikelen. De organisatie is het brein achter barcodes. De eisen voor circulariteit en verduurzamen jagen nieuwe ontwikkelingen aan, ook in de bouwsector, constateert Frits van den Bos, manager innovatie bij GS1.

Barcodes in de bouw

Wat Van den Bos betreft kan de bouw- en technieksector met behulp van barcodes in de toekomst sneller, beter en tegen lagere kosten gaan samenwerken. “De barcode wordt nu al gebruikt in magazijnen van groothandels als Technische Unie, Rensa en Rexel. Door de barcode te scannen kunnen ze automatisch goederen in ontvangst nemen. Dat scheelt weer personeel dat anders handmatig goederen moet registreren. Maar er zijn volop andere toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld op de bouwplaats of bij het beheer van installaties en gebouwen.”

Kosten uit de keten halen

Een aantal bedrijven in de bouw maakt al gebruik van de barcode bijvoorbeeld voor het beheer van gereedschappen. Zo weten ze precies welk materiaal waar is. Een ander heeft weer een bestelapp waarbij gebruik wordt gemaakt van een barcode. “Soms maken fabrikanten een eigen barcode. Als dat geen standaardcode is voor de hele sector, dan heb je er niet zoveel aan. De volgende partij in de keten moet er ook iets mee kunnen. Pas bij een barcode waar iedereen mee kan werken, wordt het proces efficiënter. Vanuit GS1 zien we het als onze taak bedrijven mee op reis te nemen. We moeten duidelijk maken dat het gebruik van de barcode veel kosten uit de keten kan halen. Onze ervaring in andere sectoren, zetten we via Ketenstandaard in voor de bouw- en technieksector.

Traceerbaar bouwen

Internationaal zijn de thema’s ‘traceerbouw bouwen’ en ‘digitaal productpaspoort’ actueel. Bij traceerbaar bouwen gaat het erom dat op elk moment de verwerkte componenten in een gebouw zichtbaar zijn. Ketenstandaard en GS1 werken samen aan het DigiGO-versnellingsproject Traceable Bouwen en Installeren, een project dat traceerbaarheid mogelijk moet maken gedurende de levenscyclus van een bouwwerk. Van den Bos: “Het zou mooi zijn als in de toekomst een installateur bij onderhoud een barcode op de ketel of warmtepomp kan scannen. Dan kan er automatisch een werkorder op zijn iPad verschijnen met daarin alle gegevens over de installatie. De installateur weet dan precies wat er moet gebeuren en de reparatie staat meteen in de gegevens. Ook de werkorder, factuur en de betaling kunnen automatisch in het systeem worden verwerkt. Met zo’n efficiënt onderhoudsproces creëren we echt waarde voor de sector.”

Lees hier het volledige artikel.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?