Slimmer bouwen met een digitaal bouwwerkdossier

17 / 09 / 2024

Download de whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier

Onzichtbare faalkosten vormen een belangrijke oorzaak van achterblijvende arbeidsproductiviteit in de bouw- en technieksector. Betere digitale samenwerking in de keten biedt een oplossing!

Ideale toekomst

Door data op een veilige en betrouwbare manier te delen in alle fasen van het bouwproces, kan de sector efficiënter bouwen aan een duurzame en circulaire leefomgeving. Wat er op dit gebied allemaal gebeurt en hoe de ideale toekomst eruit kan zien, staat beschreven in de whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier.

Snel over de juiste informatie beschikken

Dankzij data standaarden als ETIM, DICO, STABU en NL-SfB, kunnen betrokken partijen gedurende de hele levenscyclus van een bouwwerk snel over de juiste informatie beschikken. Zo kan iedereen sneller en betere beslissingen nemen, ontstaan er minder faalkosten en ontstaat er uiteindelijk een kwalitatief beter bouwwerk. 

Ideale wereld

In een ideale wereld beschikt iedere gebouweigenaar en -beheerder over een op data standaarden gebaseerd digitaal bouwwerkdossier. In de initiatieffase komen er specificaties in te staan zoals de eisen en kenmerken voor het ontwerp, de materialen, de constructie en andere aspecten waarmee het bouwwerk voldoet aan de gewenste kwaliteit, functionaliteit, veiligheidsnormen, milieunormen en esthetische criteria. In latere fasen worden daar gedetailleerde data aan toegevoegd over gebruikte producten, materialen en relevante certificaten.  

Overheden, vastgoedbeheerders en de financiële sector 

Behalve de eigenaar, beheerder en alle betrokkenen bij het realiseren van het bouwwerk, hebben ook anderen belang bij de snelle beschikbaarheid van betrouwbare data. Denk aan overheden die behoefte hebben aan informatie voor het maken van beleid, de uitgifte van vergunningen en handhaving van regelgeving. De bouwsector kan de informatie gebruiken voor het opstellen van rapportages, bijvoorbeeld voor de Wet kwaliteitsborging. De financiële sector wil informatie over de kwaliteit en duurzaamheid van het bouwwerk. En nutsbedrijven willen informatie voor de aanleg en onderhoud van nutsvoorzieningen.  

Efficiënter duurzaam bouwen

Kortom, de bouw- en technieksector kan bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere gebouwde leefomgeving door data op een betrouwbare en veilige manier met elkaar te delen. En dat is precies de reden waarom we vanuit Ketenstandaard Bouw en Techniek pleiten voor een digitaal bouwwerkdossier! 

Meer weten? Download hieronder de whitepaper







    Delen