Slimme sector

25 / 08 / 2020

In de afgelopen periode hebben we verschillende bestekschrijvers en fabrikanten bezocht die deelnemer van Ketenstandaard zijn in verband met de  de publicatie van Fabrikantgebonden Product Specificaties.

Verbeteringen

Het is fijn om vast te stellen dat de bedrijven goed op de hoogte zijn van de verbeteringen die Ketenstandaard de laatste tijd in de STABU-specificaties heeft doorgevoerd. Ook bestekschrijvers hebben zich er dapper doorheen gebeten om alle aanpassingen door te voeren in hun bureaubestek. De specificaties zijn hierdoor veel uitgebreider geworden, maar bieden de gebruiker nu wel de mogelijkheid om te selecteren. Wat er niet is, kan niet geselecteerd worden.

Online database

Ketenstandaard werkt nog steeds nauw samen met de softwarehuizen om het online werken zo toegankelijk en makkelijk mogelijk te maken voor de gebruikers.  KUBUS heeft bijvoorbeeld vorige week nog een nieuwe versie gelanceerd. De STABU besteksystematiek blijft online in beweging en steeds meer gebruikers raken daar aan gewend. Zelfs in Nieuw-Zeeland gaan ze online aan de slag met STABU.

Integreren en koppelen standaarden

De bouwsector is een slimme sector die – zeker nu in coronatijd – streeft naar de beste oplossingen die leiden tot versterking van de informatiepositie van de branche. Ook de integratie en koppeling van verschillende standaarden zoals STABU en ETIM en STABU en NL/SfB biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel fabrikanten als bestekschrijvers. Tijdens de specificatiefase bijvoorbeeld is STABU leidend en zodra het werk wordt gegund is de ETIM klasse in combinatie met de STABU specificatie een perfecte ingang voor een datapool waar artikelen besteld kunnen worden. Waarom zou een aannemer eigenlijk niet (weer) met STABU gaan werken?

Maar er zijn nog tig andere mogelijkheden voor een betere dienstverlening. Waarom zou bijvoorbeeld een bestekschrijver niet meer betrokken zijn bij het toevoegen van specificaties aan een BIM Model?

De toekomst zal het ons leren en wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

Delen