Ontwikkelingen Modelclassificatie

16 / 03 / 2021

Door Gabi Jongste, ETIM Adviseur

Door een toename in het gebruik van  ETIM MC is het mogelijk om de ervaringen te gebruiken voor de verdere ontwikkeling en kwaliteit ervan. Hieronder willen we daarom graag een belangrijk nieuw inzicht met jullie delen.

Duidelijkheid in aansluitingen

Sinds 2015 hebben we ETIM MC klassen (Modelklassen) ook wel bekend als ETIM RT (rekenen en tekenen). De opzet is hetzelfde als bij EC klassen met als aanvulling geometrische kenmerken. Deze zijn speciaal gemaakt voor het genereren van BIM objecten. Momenteel is het UOB (Uniforme Objecten Bibliotheek) bezig met de ontwikkeling van een BIM generator door middel van ETIM MC classificatie.

OpenUOB

Sinds 2015 hebben we ETIM MC (Modelling Classes). De opzet is hetzelfde als bij EC klassen, maar bestaat uit geometrische kenmerken die verwijzen naar een 2D bouwtekening voor een 3D model. Deze zijn speciaal gemaakt voor het genereren van BIM objecten. Eind vorig jaar is het openUOB.nl platform gelanceerd (Uniforme Objecten Bibliotheek)  op basis van deze ETIM MC standaard.

Features en Values

Zoals u binnen ETIM gewend bent, is het belangrijk om duidelijk en consistent te zijn in de opzet van de klassen. Het hergebruik van kenmerken (features) of waarden (values) zorgt ervoor dat het classificeren van producten in diverse klassen eenvoudiger gaat. Een goed voorbeeld hiervan zijn de ‘Fitting met x aansluitingen’-klassen.

Aansluitingen

Bij de MC klassen is naar voren gekomen dat er een grote verbetering kan worden gemaakt op het gebied van aansluitingen. Het gebruik van de connection type letters en eenduidig gebruik van de kenmerken per aansluiting gaf in het verleden nog wel eens de nodige verwarring. Door aansluitingen als aparte objecten te isoleren (Connection types) kun je consequent gebruik afdwingen van referenties zoals type aanduiding in hoofdletters en bijbehorende maatvoeringen met referenties. Neem bijvoorbeeld een aansluiting van een fitting, zoals een buitendraad of een mof, die in een heleboel klassen wordt gebruikt. Als je een tekening van een aansluiting wilt wijzigen en consequent wil doorvoeren, dan kan dat in extreme gevallen betekenen dat je 100+ change requests moet aanmaken. Dat is geen houdbare situatie. Door de aansluitingen in aparte objecten te isoleren (Connector classes) en daar in de modelklassen naar te verwijzen kun je die steeds hergebruiken en hoeft een wijziging van een connector niet meteen een wijziging van een model te betekenen.

De oude situatie (Haaks dubbel T-stuk, MC000054)
De nieuwe situatie (Haaks dubbel T-stuk, MC000054)

Door gebruik te maken van altijd dezelfde opzet qua connection types, features en drawing codes kun je duidelijkheid creëren binnen ETIM MC.  Bijvoorbeeld connection type E (Sleeve, female) kan op deze wijze in elke MC klasse hetzelfde worden gebruikt. Als bonus is de tekening nu ook een stuk makkelijker leesbaar.

In de meeste MC klassen is een dergelijke connection type opgenomen. Elke vorm van verandering in de klasse heeft consequenties op het gebruik, zoals bijvoorbeeld in het openUOB.nl platform. Om die reden is er besloten om deze opzet vooralsnog voornamelijk uit te voeren in nieuwe MC klassen.

Delen