NL-SfB in BIM

11 / 04 / 2024

Een nieuwe methode die Ketenstandaard en VolkerWessels hebben geïntroduceerd, maakt gebruik van de buildingSMART Data Dictionary (bSDD) om NL-SfB coderingen automatisch te koppelen aan BIM-objecten.

Tijdens de recente buildingSMART Summit in Valencia hebben Ketenstandaard en VolkerWessels DigiBase weer een stap voorwaarts gezet in de wereld van BIM. Samen presenteerden zij een simpele en effectieve methode om NL-SfB consistent in BIM modellen toe te passen.

De uitdagingen

NL-SfB-classificatie vormt al langere tijd een vast onderdeel van BIM in Nederland, maar het consistent toepassen daarvan, in samenhang met andere standaarden zoals IFC en STABU, heeft vele bedrijven voor grote uitdagingen gesteld. Deze problematiek wordt verder verergerd door een wildgroei aan zelfgemaakte NL-SfB lijsten, wat leidt tot een versnipperd beeld van ‘standaarden’.

Oplossing via de buildingSMART Data Dictionary

De nieuwe methode die Ketenstandaard en VolkerWessels hebben geïntroduceerd, maakt gebruik van de buildingSMART Data Dictionary (bSDD) om NL-SfB coderingen automatisch te koppelen aan BIM-objecten. Dit waarborgt dat de objecten altijd conform de meest recente versie van de standaard zijn.

Open-Source bSDD plugin

In het verlengde van deze ontwikkeling wordt er door VolkerWessels en Heijmans ook gewerkt aan een open-source bSDD plugin. Deze plugin faciliteert de consistente toepassing van standaarden via bSDD in BIM software, een innovatie die de deur opent naar nieuwe niveaus van samenwerking en uitwisselbaarheid in de sector.

Enthousiaste ontvangst

De onthulling van deze nieuwe workflow op de Summit werd enthousiast ontvangen, wat de weg vrijmaakt voor verdere innovaties in dit domein. De positieve reacties uit de sector bevestigen de vraag naar en het potentieel van deze benadering, waarmee een sterke stimulans wordt gegeven voor de verdere ontwikkeling ervan.

Meer informatie

Voor diegenen die meer willen weten of zelf met deze methode aan de slag willen, zijn er diverse bronnen beschikbaar. Een demonstratie van de workflow met Revit is te bekijken op YouTube, en de plugin voor Revit kan gratis worden gedownload via GitHub. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Stijn van Schaijk (svschaijk@digibase.nl) of Radboud Baayen (r.baayen@ketenstandaard.nl).

Delen