NL/SfB en STABU zijn verbonden voor nieuwe waarde in BIM

21 / 01 / 2019

Met de groei van BIM toepassingen is het gebruik van de NL/SfB in een nieuw daglicht komen te staan. De NL/SfB wordt al jarenlang breed toegepast voor het classificeren (of indexeren) van bouw- en installatiedelen in o.a. calculatiesoftware, PIM software en ERP systemen. Het is een manier van benaderen of sorteren van data die populair is bij met name bouwers en installateurs. In het verleden zijn door een gebrek aan actueel beheer echter verschillende NL/SfB dialecten ontstaan. Daarop is in opdracht van het BIM Loket het beheer van de NL/SfB bij STABU ondergebracht en is er inmiddels ook een geactualiseerde versie gepubliceerd. Een eenduidige definitie van NL/SfB is cruciaal voor het succesvol uitwisselen van informatie in een BIM omgeving. 

NL/SfB versus STABU besteksystematiek

Het is echter een misvatting om te denken dat NL/SfB een vervanging kan zijn voor de STABU besteksystematiek. De NL/SfB is een manier van kijken naar data of wel het benaderen van content.
De STABU besteksystematiek is echter vooral specificatie content voor het maken van complete bestekken. Deze kan op verschillende manieren worden ontsloten. Voor bestekschrijvers is de STABU-2 classificatie een vertrouwde wijze van ontsluiten die breed wordt toegepast en is met name gericht op werksoorten. Daarnaast kan de STABU content ook worden ontsloten via bouw- en installatiedelen, meer gericht op objecten.

Sterker nog, in de eerste helft van 2019 is de oplevering van de NL/SfB ontsluiting van STABU specificaties gepland. Wat dat betreft geheel object georiënteerd.

In het woud van standaarden en classificaties kun je als eindgebruiker al snel verdwalen. Gelukkig wordt er in de bouwkolom steeds beter samengewerkt om dit te voorkomen. Het is de ambitie van STABU om samen met instituten als Ketenstandaard, BIM Loket, ISSO, KOMO en BRIS het verschil te maken in het belang van de eindgebruikers. In een vertrouwde rol met nieuwe waarde.

Klik hier of op dit artikel voor meer informatie over NL/SfB.

Delen