Nieuwe standaard voor traceerbaarheid in de bouw- en technieksector

01 / 12 / 2023

Toelichting op de GS1 Digital Link

De Wet Kwaliteitsborging en aankomende Europese en Nederlandse wetgeving voor duurzaamheid en circulariteit, werpen een nieuwe informatiebehoefte op in de bouw- en technieksector. Om te voldoen aan alle wetgeving, moeten componenten en producten voor, tijdens en na de bouw getraceerd kunnen worden. De GS1 Digital Link maakt dit mogelijk.

Traceerbaar Bouwen en Installeren

GS1, Ketenstandaard Bouw en Techniek en Balance & Result werken samen binnen het digiGO-versnellingsproject Traceerbaar Bouwen en Installeren. Tijdens een workshop bij de digiGO D-Days in november 2023 werd het resultaat van de samenwerking gepresenteerd: de GS1 Digital Link, een nieuwe standaard voor traceerbaarheid in de bouw- en technieksector die is ontwikkeld in opdracht van Bouwend Nederland, Fedet, Hibin, NVTB en Techniek Nederland.

Samenwerking met de markt

De GS1 Digital Link maakt het mogelijk bouwproducten gedurende de gehele levenscyclus te herleiden tot de bron van herkomst en locatie van toepassing. Deze methodiek wordt samen met marktpartijen verder ontwikkeld en zal zoveel mogelijk aansluiten op bestaande standaarden en initiatieven in de bouw. Ook zal de methodiek aansluiten bij vergelijkbare initiatieven in aanpalende sectoren in binnen- en buitenland, zodat uniformiteit en uitwisselbaarheid breed en internationaal geborgd is.

GS1 Digital Link

Frits van den Bos, Innovatie Manager bij GS1 Nederland, lichtte tijdens de workshop het belang toe van het kunnen traceren van producten in een gebouw. De methodiek van de GS1 Digital Link die hiervoor wordt gebruikt, is sinds kort beschikbaar en Van den Bos nodigde betrokkenen van harte uit ermee aan de slag te gaan. Willem Pel, partner bij Balance & Result, liet tijdens de workshop de relatie zien tussen de GS1 Digital Link en andere standaarden voor de bouw- en technieksector zoals DICO, ETIM en de KIS Systematiek.  

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?