Maatwerkproducten, een combinatie van ETIM en DICO

05 / 07 / 2022

Maatwerkproducten zijn producten waarbij de kenmerken pas bij opdracht bekend zijn.

Vaak wordt gezegd dat de ETIM classificatie alleen geschikt is om vast geproduceerde producten te classificeren en niet voor maatwerk. Maatwerkproducten zijn producten waarbij de kenmerken pas bij opdracht bekend zijn. Bijvoorbeeld de lengte van een stalen H-balk, dak-element of bijvoorbeeld de maten van een rechthoekig luchtkanaal.

Combinatie ETIM en DICO

Ketenstandaard gaat samen met het Open UOB team kijken hoe maatwerk het beste is in te passen. Daarvoor wordt zowel naar ETIM als DICO gekeken.

Maatwerk met ETIM zoals het nu wordt toegepast

Marktpartijen gebruiken nu ETIM voor hun maatwerkproducten. Dat is vaak alleen mogelijk omdat vanuit een eigen PIM deze informatie komt.

Hieronder is een voorbeeld van een configurator van een dak-element

Bron: Unilin insulation
  • Door de ETIM klasse te gebruiken als invulsheet op uw website. Fabrikanten hebben voor maatwerk steeds vaker een artikel-configurator.
  • Alfanumerieke kenmerken, zoals materiaal, kunnen als keuzelijst worden gebruikt. De variabelen zoals lengte en breedte kunnen gekozen worden.

Maar wanneer je informatie wil uitwisselen als leverancier dan is dat nog niet goed te doen. Zo is de feature lengte in ETIM geen range maar een vaste numerieke waarde. Ook kunnen stapgroottes niet goed worden gedefinieerd op dit moment.

Oplossing Maatwerk

Samen met het Open UoB team wordt deze use case opgepakt.
Als bijvoorbeeld een ingenieur een balk tekent is het noodzakelijk om te weten binnen welke uiterste lengte (range) een dergelijk product geleverd kan worden zodat dit op een later moment niet tegen de onmogelijkheden bij de fabrikant aan loopt. Er zijn gesprekken geweest om te kijken hoe we dit het beste kunnen oplossen. Er wordt gekeken naar de VariableOrderConditions structuur die gebuikt wordt in DICO.

Bron: Artikelbericht DICO

De toepassing van variableOrderConditions is echter niet bedoeld voor deze use case. Maar kan wel als basis dienen voor de oplossing. In een DICO extensie kan dan een plek worden gevonden voor range en stapgroottes.

Meer weten? Neem contact op met ons Team standaarden via 088 1500 800.


Delen