Klassewerk

18 / 05 / 2020

Soms is een aanvraag zo gepiept en soms is het een hele bevalling.

Soms is een aanvraag zo gepiept en soms is het een hele bevalling.

Een veel gestelde vraag is vaak “waarom duurt het verwerken van aanvragen nu zo lang?” Los van de standaard procedures waarin onder andere een 60 dagen durende discussieperiode is opgenomen, komt het voor dat er ook door ons research gedaan moet worden.

Gabi Jongste, adviseur ETIM legt aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe dit in zijn werk gaat:

(De geïnteresseerden kunnen via de bijgeleverde linkjes de aanvragen inzien in het beheersysteem van ETIM International. De groene regels zijn toegevoegd en de rode regels zijn verwijderd.)

De reden dat aanvragen soms snel kunnen worden verwerkt heeft over het algemeen te maken met de wijze van aanvragen door de fabrikant, maar ook omdat het bij voorbeeld relatief bekende producten zijn.

Een grotere uitdaging is als de producten onbekend zijn, de fabrikant weinig informatie geeft en in het Engels onderbouwd.

Tussenstuk vloerput

Neem bijvoorbeeld recente aanvragen voor een nieuwe klasse:

EC004517 – Tussenstuk voor vloerput

EC004519 – RVS doorvoerbuis (Marine & Offshore)

Voor beide aanvragen was het een puzzel, maar door overleg met de aanvragers Blücher en ACO, is het gelukt om de aanvragen in te dienen bij ETIM International.

Spijkerclip

Een ander verhaal is het toevoegen van het materiaal HDPE in twee klassen voor de firma Hemmink:

EC000363 – Spijkerclip

EC000368 – Kabelbuisklem

Zulke aanvragen zijn qua beargumentering makkelijk te onderbouwen en snel te verwerken.

Inslagmoer

Het aanpassen van de klasse EC004206 (Inslagmoer)

Hoe kunnen fabrikanten een aanvraag zo goed mogelijk voorbereiden?

Een aanvraag die snel te verwerken is, is in eerste instantie van een sluitende onderbouwing, voorzien van een stukje bewijslast uit de markt. Dit kan door te verwijzen naar normen, productinformatie of wetgeving. Bij verwijzing naar producten het liefst voorzien van voorbeelden van meerdere fabrikanten.

Daar bovenop geldt dat we sneller kunnen werken zodra de aanvraag in een tabel is voorzien van de nodige coderingen van klassen, kenmerken en keuzewaarden. Die zijn makkelijk te vinden in de classificatie management tool van ETIM International. Als lid kun je een inlog-id krijgen die je wat extra mogelijkheden geeft om bijvoorbeeld een klasse compleet met kenmerken en keuzewaarden te exporteren naar een CSV bestand voor gebruik in EXCEL.

Classsification Management Tool

De komende tijd zullen we meer tijd gaan besteden aan het uitleggen hoe je meer uit de Classsification Management Tool kunt halen door middel van tips en trucs.

Succes met classificeren!

Delen