Ketenstandaard sluit aan op bouwwerkdossier

08 / 01 / 2019

Het bouwwerkdossier is het digitale dossier waarin alle informatie die relevant is tijdens de levenscyclus van een bouwwerk wordt opgeslagen, zoals het 3D-ontwerp (BIM). Het digitale dossier wordt gelijktijdig met het bouwwerk opgeleverd en vormt de “Digital Twin” van het fysieke bouwwerk.

Wijzigingen, aanpassingen en belangrijk onderhoud worden gedurende de levensloop doorgevoerd in het dossier, zodat het dossier altijd de digitale tweeling van het bouwwerk blijft – tot en met de ontmanteling van het bouwwerk. Dit is het ideale vertrekpunt voor de uitwisseling van data tijdens de engineerings-, bouw-, onderhouds- en hergebruikfase. Om dit te realiseren moeten standaards voor de uitwisseling, opslag en toegankelijkheid van data worden vastgelegd. Ook moeten aanvullende afspraken worden gemaakt over welke informatie relevant is.

Ketenstandaard speelt hierop in door ervoor te zorgen dat de standaards blijven aansluiten op het digitale dossier. Op dit moment is het uitgangspunt dat productdata, verrijkt met GS1/EAN-codes en gestructureerd volgens ETIM, via de SALES Standaard wordt toegevoegd aan het bouwwerkdossier. Zo kunnen producten in het bouwwerk tijdens de gehele levenscyclus worden geïdentificeerd, en is bekend wat de kenmerken en eigenschappen zijn. Met ETIM voor BIM (ETIM MC) wordt de plaats van het product in het 3D-model vastgelegd. Dat het eindplaatje nog niet is bereikt mag duidelijk zijn, maar richting ligt hiermee wel vast.

De infographic is opgenomen in onze nieuwe brochure. Klik hier om de brochure te bekijken.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?