Ik zie graag meer aandacht voor duurzame aspecten in de standaarden
Interview met Kevin Kok (Schoots Architecten BNA), sinds september 2023 bestuurslid van Ketenstandaard.
Kevin Kok is partner bij Schoots Architecten BNA. Sinds september 2023 vertegenwoordigt hij de architecten en ingenieurs in het bestuur van Ketenstandaard.
Wat vind je het mooiste aan jouw werk?
Als architect vind ik het creatieve proces mooi, om van begin tot aan het eind betrokken te zijn bij het realiseren van een gebouw waar gebruikers jarenlang van kunnen genieten. Met een gebouw maak je impact op de ruimtelijke omgeving, en ik probeer met de hulp van digitalisering de bouwpraktijk duurzamer te maken, ook op gebied van materiaalgebruik.
Waar ben je het meest trots op?
Naast onze projecten ben ik er trots op dat mijn zakenpartner Jeroen Schoots en ik sinds de overname Schoots Architecten BNA hebben laten uitgroeien tot een organisatie van tien mensen.
Waarom is het belangrijk dat architecten en ingenieurs vertegenwoordigd zijn in het Ketenstandaard bestuur?
Architecten en ingenieurs staan aan het begin van een bouwproject. Als adviseurs hebben we dus meteen een plek aan tafel en kunnen we invloed uitoefenen op hoe digitalisering en standaarden een rol krijgen in het bouwproces. Met de huidige duurzaamheidsopgaven wordt dat steeds urgenter, we moeten immers kunnen meten of een gebouw aan de duurzame eisen voldoet. Digitaliseren en standaardisatie maken dat mogelijk.
Wat is je visie op digitaliseren voor de sector?
Wij zijn al best ver met digitaliseren, we ontwerpen bijvoorbeeld altijd met BIM. Een BIM bevat veel informatie, ook over duurzame eisen en bijvoorbeeld de CO2 impact van een gebouw. Maar al die informatie moet veel meer integraal gebruikt gaan worden, daar hebben we standaarden voor nodig.
Hoe belangrijk zijn de standaarden van Ketenstandaard hierbij?
De belangrijkste standaarden hiervoor zijn STABU en NL-SfB. Met deze twee standaarden coderen we de elementen in een ontwerp. Nu is het de uitdaging dat aannemers de informatie die wij verzamelen ook gaan gebruiken. Soms gebeurt dat al, maar we zien vaak dat zij weer vanuit hun eigen systeem de informatie gaan opbouwen. Dat is zonde van de tijd en er ontstaat een risico op verlies van informatie.
Wat is je ervaring met deze standaarden?
STABU en NL-SfB werken prima, ik zou alleen graag zien dat er in deze standaarden meer ruimte komt voor innovatieve duurzame aspecten. Dat is iets waar ik me als bestuurslid voor ga inzetten.
Welke eigenschappen maken je tot een goed bestuurslid?
Mensen noemen mij vaak een doorzetter. Als dingen een keer moeilijk verlopen, dan zie ik altijd licht aan het eind van de tunnel. Ik blijf opgewekt!
Hoe ga je als ambassadeur van Ketenstandaard de betrokkenheid van architecten en ingenieurs vergroten?
Ik begin in mijn eigen werkkring, daar zie ik al dat er bestekken worden gemaakt zonder STABU-licentie. Ik probeer te achterhalen waarom dat is en wat ervoor nodig is om dit wel te doen. En natuurlijk ga ik met BNA en NLIngenieurs in gesprek over het werken met standaarden en wat we daarmee kunnen bereiken.
Lijfspreuk?
Je moet tegen de stroom inzwemmen om bij de bron te komen!
Foto: Kevin Kok (links) en Jeroen Schoots bij een door hun ontworpen woning
Nieuwe deelnemers
Volg ons op LinkedIn
Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.