Hoe veilig is uw digitale bedrijfsnetwerk?

13 / 09 / 2022

DICO is bedoeld om de informatiestroom tussen partijen in de bouwketen te verbeteren. Organisaties die DICO goed hebben doorgevoerd, kunnen op deze manier ook cybercriminaliteit verminderen.

Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat je losgeld moet betalen aan criminelen om toegang te krijgen tot je eigen bedrijfsnetwerk. Of dat je vertrouwelijke bedrijfsgegevens zomaar ‘op straat’ komen te liggen. Gelukkig biedt een aantal betrouwbare organisaties praktische hulp aan ondernemers om cybercriminaliteit te voorkomen.   

Digital Trust Center

Het Digital Trust Center (DTC), in 2018 opgericht door het Ministerie van Economische Zaken, helpt alle ondernemers in Nederland veilig digitaal te ondernemen. DTC noemt vijf basisprincipes voor het doorvoeren van de minimale digitale veiligheidsmaatregelen. De website van DTC geeft advies over hoe ondernemers zelf aan de slag kunnen met cyberweerbaarheid. En ondernemers kunnen zich ook aansluiten bij de DTC Community om informatie uit te wisselen en zo bij te dragen aan een veiliger ondernemersklimaat.

Een digitaal veilig bedrijfsnetwerk?

Ondernemersorganisaties Bouwend Nederland en Techniek Nederland werken nauw samen met het DTC. Daarnaast bieden ze hun leden extra informatie om hun bedrijfsvoering digitaal veilig te maken. In deze podcast vertelt Jeroen Molenaar, veiligheidsexpert bij Bouwend Nederland, hoe je eenvoudig kunt zien of een onderneming goed beveiligd is. Leden van Techniek Nederland kunnen de Cyber Risicoscan gebruiken om binnen tien minuten te weten welke risico’s ze lopen. Na het invullen van de scan ontvangen ze een rapport met adviezen om de eigen cyberweerbaarheid te verbeteren.

DICO Standaard

“Met de DICO Standaard kunnen ondernemers in de bouwketen snel en foutloos informatie uitwisselen. En als ze gebruikmaken van DICO Messageservice, een set aan standaard afspraken over het uitwisselen van berichten, dan worden de berichten ook nog eens veiliger verstuurd,” zegt Luuk d’Hooghe, adviseur bij Ketenstandaard. “DICO is bedoeld om de informatiestroom tussen partijen in de bouwketen te verbeteren. Organisaties die DICO goed hebben doorgevoerd, kunnen op deze manier ook cybercriminaliteit verminderen. Dat is belangrijk omdat de gevolgen van cybercriminaliteit voor een bedrijf enorm kunnen zijn.”

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?