ETIM maakt de bouwsector efficiënter

13 / 02 / 2023

Hedy van Opzeeland, directeur van Koninklijke Hibin, vertelt hoe fabrikanten en groothandelaren kunnen profiteren van digitalisering en het werken met ETIM.

Hedy van Opzeeland, directeur van Koninklijke Hibin, weet hoe belangrijk digitalisering is om efficiënter te kunnen werken. Én ze weet hoe ze verandering kan bereiken in de bouwsector, onder meer via het ETIM-convenant. In een interview in magazine De Keten licht ze toe hoe fabrikanten en groothandelaren kunnen profiteren van digitalisering en het werken met ETIM.  

Betrouwbare gegevens

Digitaliseren is wat Van Opzeeland betreft geen heilige graal, maar een middel om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. “Het zorgt voor efficiëntie en voor betrouwbaarheid in de gegevens die je met elkaar deelt. Wat betreft digitaliseren is het voor ons heel belangrijk dat meer organisaties gebruik gaan maken van de ETIM standaard. Daarom hebben we ook het ETIM-convenant opgesteld, dat inmiddels is ondertekend door 46 organisaties.”

Voordelen

“ETIM is een goede manier om specifieke productkenmerken vast te leggen en te standaardiseren. Om het echt tot een succes te maken is het belangrijk dat zoveel mogelijk organisaties ermee gaan werken. Vanuit Hibin zetten we ons daarvoor in door het bezoeken van fabrikanten en groothandelaren en ze op de voordelen te wijzen. Die voordelen worden steeds duidelijker. Het voorkomt een hoop discussie, tijd en geld wanneer inkopers en verkopers van bouwmaterialen het over exact dezelfde materialen hebben.

Duurzaam en circulair

“ETIM biedt ook volop mogelijkheden voor fabrikanten en groothandelaren om te verduurzamen. Productdata die nodig zijn vanuit duurzame en circulaire wet- en regelgeving kunnen erin verwerkt worden, denk aan Wkb vereisten en de Materiaalpaspoorten van Madaster. Ook om die reden roep ik iedereen uit de sector op zich in ETIM te verdiepen.”

Lees hier het volledige interview met Hedy van Opzeeland.

Delen