Efficiëntie in bouwketen- Traceable bouwen en installeren

28 / 09 / 2023

In samenwerking met DSGO streven we naar verbeterde traceerbaarheid van producten in de bouwketen.

Ons hoofddoel is het creëren van een praktische aanpak voor het traceren van producten op verschillende niveaus in de bouwsector. Hierbij wordt informatie uitgewisseld en opgeslagen in een bouwdossier, dat toegankelijk is voor diverse partijen in de bouwketen via zowel de huidige DICO-berichten als toekomstige DICO-uitwisselingsformaten. GTIN en GLN spelen een steeds belangrijkere rol in dit proces.

Deze inspanningen zijn gericht op het ondersteunen van de overgang naar een circulaire bouwindustrie waarin het mogelijk wordt om producten te lokaliseren voor hergebruik in andere bouwprojecten of voor recycling. Daarnaast zal dit bijdragen aan het traceren van onderhoudsgeschiedenis. Dit is van belang voor proactief onderhoud en voor het verstrekken van actuele informatie aan medewerkers tijdens productinstallaties.


Toepassingsgebieden

Een concreet voorbeeld is het volgen van een kanaalplaatvloer vanaf productie tot recycling. Dit biedt inzicht in de manier van plaatsing, handelingen tijdens installatie en gebruik, en in aanvullende producten die van belang zijn voor recycling.

Een ander voorbeeld betreft een warmtepomp die gedurende de levensduur wordt gevolgd. Dit kan de fabrikant helpen bij het retourneren van de warmtepomp aan het einde van de levenscyclus. Ook kan het installateurs voorzien van actuele handleidingen, onderdelen en instructies.
Van een gebouw kan ook worden vastgelegd hoeveel en welke batch van een bepaald type kabelgoot is gebruikt. Zo kunnen fabrikanten traceren waar hun producten zijn gebruikt en ze indien nodig terughalen bij demontage. Als alternatief kunnen gebouweigenaren deze kabelgoten aanbieden voor hergebruik in andere projecten.


Digital Link

Het beoogde identificatiemiddel is de Digital Link , ontwikkeld door GS1. Deze gestandaardiseerde methode voor het opstellen van een Unified Resource Identifier (URI) functioneert als een webadres en kan resultaten opleveren. Bovendien maakt de Digital Link gebruik van GS1-identificatoren zoals GTIN en GLN, wat wereldwijd unieke identificatie mogelijk maakt. Door deze standaard in een Digital Link te verwerken, kunnen extra identificatoren zoals batch- en serienummers eenvoudig worden opgehaald. Het volgen van producten en productbatches komt zo binnen handbereik.

Delen