Eén bron voor duurzame en circulaire productdata?

09 / 02 / 2023

Bouwen met milieuvriendelijke materialen en minimaal gebruik van schaarse grondstoffen en energie vereist inzicht in de duurzame en circulaire data van bouwproducten.

Via het platform Shopping Tomorrow onderzocht een expertteam hoe deze data het beste beschikbaar komen. In het magazine De Keten geven drie leden van het expertteam aan wat ze doen bij achtereenvolgens Sonepar, Zehnder en Signify. En ze geven aan welke cruciale stappen gezet moeten worden!

Simpele getallen

Daniëlle Hoekstra, regionaal manager MDM bij de internationale groothandel Sonepar, noemt het inzichtelijk maken van duurzame en circulaire productdata cruciaal om te komen tot een CO2 neutrale en circulaire bedrijfsvoering in 2050. Hoekstra licht toe: “Om duurzame en circulaire productdata te standaardiseren, moet je wel met een beperkt aantal simpele getallen kunnen rekenen.“

Betrek installateurs en aannemers

Albert Dunnink, Hoofd Productmanagement bij Zehnder, benadrukt het belang om installateurs en aannemers te betrekken bij het standaardiseren van duurzame en circulaire productdata. “Installateurs en aannemers weten precies op welke duurzame en circulaire kenmerken gelet moet worden.”

Circulariteitslabel?

Samen met de lichtbranche is Signify aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de duurzame kenmerken van verlichting. Wouter de Wolf, marketingmanager Retail & Hospitality: “Met de branche hebben we de vijf belangrijkste criteria bepaald. Energie-efficiency is het allerbelangrijkste duurzame kenmerk bij lichtoplossingen. Bij circulariteit gaat het erom of je een product kan repareren, wat de levensduur is en hoe goed je het product kan recyclen. Het meten van circulariteit is een uitdaging, maar wie weet kunnen we uiteindelijk komen tot een circulariteitslabel voor producten.”

Lees hier het volledige artikel.

Delen