Duurzaam en digitaal transformeren bij SPIE

31 / 03 / 2023

SPIE zet zich in voor een duurzame en digitale transitie.

Met een omzet van €6,97 miljard is SPIE een van de grootste installatiebedrijven in Europa, een prima uitgangspositie om de sector op weg te krijgen naar een duurzame en digitale transitie.

Virtueel de energievraag optimaliseren

“Maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie en de woningbouwopgave kunnen we alleen aangaan als we ook digitaal transformeren,”  zegt Jeroen Mackaij, programmamanager bij SPIE. “Digitaliseren helpt immers om efficiënt met elkaar te kunnen werken in de sector. Een eerste stap bij de energietransitie is het reduceren van de vraag naar energie. In de ontwerpfase kan je al veel bereiken met de juiste oriëntatie van een gebouw. Het is duurzamer om in één keer goed te bouwen in plaats van verkeerd gebouwde delen weer te moeten afbreken.”

Digitale transformatie

BIM helpt om de ontwerpfase zo goed mogelijk te doorlopen. “Om het werken met BIM te stimuleren, hebben we bij SPIE een opleidingsplan ontwikkeld. We hebben in kaart gebracht welke functies er in de toekomst komen, wat dat betekent voor de capaciteiten van onze collega’s en welke opleiding daar bij past,” zegt Mackaij. “Werkvoorbereiders met een bouwkunde opleiding moeten weten wat BIM is en hoe ze de software kunnen gebruiken om werkzaamheden af te stemmen met een onderaannemer.”

ETIM MC

“Onder BIM valt ook het ontwikkelen van standaarden, bijvoorbeeld de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) en de ILS configurator. UOB is een online platform dat de mogelijkheid biedt om in iedere CAD-applicatie ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata samen te voegen tot gestandaardiseerde 3D-objecten. Standaarden maken het samenwerken met anderen makkelijker. Als we ETIM MC standaard in ILS hebben staan, dan is het voor opdrachtgevers makkelijk om producten te selecteren. Uiteindelijk wil je in je BIM 3D model alle productdata met elkaar kunnen vergelijken.”       

Lees hier het volledige artikel.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?