Circulariteit in ETIM

20 / 04 / 2022

Regelmatig krijgen we de vraag om “refurbished” “hergebruikt” (re-used) of “recyclebaar” toe te voegen aan de ETIM-klasse.

Regelmatig krijgen we de vraag om “refurbished”, “hergebruikt” (re-used) of “recyclebaar” toe te voegen aan de ETIM-klasse. Dit is een vraag die volgens ons wel wat uitleg nodig heeft.

De ETIM klasse is een productklasse met kenmerken die voor het product van toepassing zijn om deze te kunnen selecteren en/of vinden. Deze productkenmerken zijn gebaseerd op het heden.

Artikelgegevens

Artikelgegevens daarentegen, staan niet in ETIM. Deze gegevens zeggen, naast de prijs en verpakking,  iets over de status van het product. Tweedehands, gebruikt en refurbished zijn statussen,  maar zeker niet onbelangrijk. Uiteraard willen de leverende partijen kunnen aangeven dat een artikel nieuw of gebruikt is en dit is mogelijk in de artikelberichten van de DICO Standaard.

Recyclebaar

Of een artikel recyclebaar is hangt af van de toekomst en is daarom moeilijk in te passen binnen ETIM. Bepaalde artikelen zijn nu niet recyclebaar, maar over 10 jaar hebben we vast wel een manier gevonden die recycling van het artikel mogelijk maakt. Daarnaast speelt de mate van recycling een rol:  omsmelten, vergruizen of vermalen bijvoorbeeld.

Of een product van gerecycled materiaal is gemaakt, is wel goed in ETIM te gebruiken. Bijvoorbeeld het percentage gerecycled materiaal in een OSB plaat is een goed kenmerk. Net als het percentage biobased materiaal. Het gerecycled materiaal zegt iets over de huidige kenmerken van een product en niet over hoe de toekomst van het artikel wordt bepaald.

Delen