Basis BENE-SfB classificatie gereed per 1 januari 2025

17 / 10 / 2024

Goed nieuws voor bouwers en installateurs in België en Nederland.

Buildwise, Ketenstandaard Bouw en Techniek en Stichting digiGO verwachten dat per 1 januari 2025 de 3-cijferige basis van BENE-SfB staat, en online te raadplegen is.

“We hopen en werken er hard aan, dat de markt vanaf november feedback kan geven op de draftversies van de 3-cijferige BENE-SfB codes”, zegt Pauline Dewez, BIM-adviseur bij Buildwise. Experts van dit Belgische innovatiecentrum voor de bouwsector werken nauw samen met Nederlandse, op weg naar de nieuwe, gezamenlijke classificering.

Opbouw BENE-SfB

Even in een notendop: hoe zat het ook alweer met de BENE- SfB-codering? Die bestaat uit vier cijfers. Het nieuwe “BENE-SfB-framework” combineert elementen van de Nederlandse (NL-SfB) en Belgische coderingen en focust op een 3-cijferige structuur waarmee bouwdelen op basis van hun functie worden geclassificeerd. Het is ontworpen als een flexibel framework dat breed toepasbaar is en zich kan aanpassen aan verschillende toepassingen, afhankelijk van de behoeften van de markt.

Op het 4-cijferige niveau biedt het framework ruimte voor diverse use cases, zoals kostprijsberekening, energieprestaties, lichtstudies en akoestische studies. Hiermee vormt het framework samen met uitbreidingen een modulair systeem dat naar wens kan worden aangepast.

Na de eerste consultatieronde over de 3-cijferige code, zal een basis use case worden uitgewerkt die aansluit bij de bestaande NL-SfB-structuur. Op die manier kan het framework verder worden afgestemd, waarbij aanvullende consultaties zorgen voor verdere ontwikkeling en optimalisatie.

Europese gedachte

Bouwpartijen in Nederland en in België gebruiken nu nog een eigen SfB-codering: de NL-SfB of de BB-SfB. En vooral in Vlaanderen zie je regelmatig een mix van die twee. Maar daar komt dus verandering in. “Voor bedrijven die regelmatig over de grens werken is dit een hele fijne ontwikkeling”, reageert Henk Hutink, Productmanager open standaarden bij digiGO.

Dialecten tackelen

Bovendien wordt in combinatie met deze harmonisatie op termijn ook gekeken naar de vele SfB ‘dialecten’ die met name Nederlandse bedrijven hanteren. Hutink: “Die zijn meestal ontstaan in verband met specifieke praktische situaties, dus die zie je vooral terug in variaties op code vier van de NL-SfB.”

Eén standaard

In België speelt het vraagstuk van de dialecten veel minder. Dewez: “In Nederland vervult de NL-SfB de hoofdrol als classificatiestandaard. In België is de BB-SfB een van meerdere classificatiesystemen die worden gehanteerd.” Bij de zuiderburen vormen de diverse regio’s, en vooral het feit dat daar zowel de NL-SfB en de BB-SfB worden gebruikt, de reden om toe te werken naar één landelijke standaard.

Drie talen

Vanwege die – vaak complicerende – combi van de Nederlandse en Belgische versie, overwoog de Vlaamse overheid even om een variant op de Nederlandse standaard te ontwikkelen; een soort NL-SfB bis+. “Nog meer variatie en kans op verwarring dus. Wat ons betreft zeer onwenselijk.”

Daarom kwam Buildwise in overleg met de Nederlandse partners tot een nieuw voorstel: een geharmoniseerde, geactualiseerde standaard. In maar liefst drie talen: Nederlands, Frans én Engels.

Uitdaging

Fase 1 van de ontwikkeling van de BENE-SfB – de totstandkoming van een gezamenlijke, driecijferige codering – blijkt tot nog toe best een uitdaging. Toch staat deze basis al een heel eind in de steigers.

Ondertussen wordt ook al nagedacht over fase 2 van de BENE-SfB harmonisatie: het samen laten smelten van het vierde cijfer van de classificatie. Daar zie je de grootste verschillen.

Kar trekken

Omdat Nederland vooral gebruiker is van de viercijferige codes, en omdat daar de meeste dialecten met het oog op toepassingen te vinden zijn, heeft Buildwise de Nederlandse experts gevraagd om de kar te gaan trekken voor fase 2. “We zouden graag een generale viercijferige code hebben vergelijkbaar met de opzet van de NL-SfB.”

Content

De vertegenwoordigers uit beide landen zijn content met hoe het proces tot nu toe loopt. Dewez en Hutink: “De BENE-SfB is een groot succes, als mensen in beide landen straks bereid zijn om alleen deze referentie en de bijbehorende database te gebruiken, als basis voor digitale ketensamenwerking!”

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?