Aftrap project ‘Productdata delen’ (iShare/DSGO)

09 / 05 / 2023

Ketenstandaard is opdrachtgever van de digiDeal met de titel iShare, een oplossing om productdata federatief te kunnen delen binnen een stelsel van afspraken.

Het digiAkkoord van digiGO stimuleert het sluiten van digiDeals: concrete projecten en programma’s om het akkoord invulling te geven. Ketenstandaard is opdrachtgever van de digiDeal met de titel iShare; een oplossing om productdata federatief te kunnen delen binnen een stelsel van afspraken. Behalve met iShare, test Ketenstandaard dit afsprakenstelsel (DSGO) momenteel ook met de volgende praktijkvoorbeelden:

  • Een veilige en toegankelijke manier voor toeleveranciers in de bouw- en installatiebranche om (vertrouwelijke) productdata te delen met (potentiële) klanten. Cruciaal hierbij is dat de toeleverancier zelf bepaalt welke data met wie worden gedeeld.
  • Het voor aanbieders van datadiensten op het gebied van productdata ontwikkelen van een voor de data-eigenaar vertrouwde manier om regelmatig de meest actuele data aangeleverd te krijgen of op te kunnen halen bij de bron.
  • Het voor aanbieders van datadiensten op het gebied van productdata ontwikkelen van een eenvoudige manier om meer controle te houden over wie welke (vertrouwelijke) productdata kan gebruiken.
  • Een manier voor afnemers/gebruikers van productdata om meer vertrouwelijke, alleen voor deze afnemers/gebruikers bestemde data, zelf te kunnen ophalen bij de aanbieder en daarbij zekerheid te hebben over de actualiteit van de data.

Wie doet er mee?

Bovenstaande praktijkvoorbeelden gaan voornamelijk over het delen en uitwisselen van data. Het op de juiste manier kunnen registeren en autoriseren van data is ook een belangrijk onderwerp. Deze stap wordt later bekeken. Ketenstandaard zou als onafhankelijk partij een rol kunnen spelen als ‘trusted third party’ bij dit project.

De huidige groep pilot deelnemers bestaat uit: 2BA, Wienerberger, Zehnder Group, TBI/Croonwolter&dros, ISSO, TTT (Tri Torque Technology) en Ketenstandaard Bouw en Techniek. Via Hibin zijn ook groothandels aangesloten. Houd onze berichten in de gaten voor updates en resultaten.

Meedoen met dit project of vragen erover? Mail ons via dico@ketenstandaard.nl

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?