Aankondiging: Lancering ETIM 8.0

17 / 03 / 2020

ETIM International heeft aangekondigd dat de ETIM standaard per 1 september 2020, ETIM 8.0 als statische versie gaat publiceren.

De huidige statische versie ETIM 7.0 dateert van september 2017 en is dan alweer 3 jaar oud. Het streven van ETIM International is om iedere 3 jaar met een versie-update te komen.

Wat houdt het in?

In principe is er binnen de ETIM beheeromgeving sprake van versiebeheer per klasse. Dus klassen kunnen zijn aangepast, of nieuwe klassen kunnen zijn toegevoegd sinds versie 7.0. Er zijn sinds de publicatie al meer dan 6.000 wijzigingsverzoeken ingediend door ETIM beheerders in meer dan 20 landen.

Wat is er gewijzigd?

Het merendeel zijn verbeteringen die vallen onder onderhoudswerkzaamheden zoals vertalingen of ontdubbelingen en consistent gebruik van kenmerken. Maar er zijn ook meer dan 1.000 klassen toegevoegd waarvan het merendeel is overgenomen uit proficl@ass.  De beheersorganisatie van Proficl@ss – een classificatiesysteem voor gereedschappen, ijzerwaren en bedrijfsbenodigdheden – heeft in mei 2019 besloten om met ETIM International samen te gaan.

Hieronder vindt u een overzicht van de impact van deze versie release:

  • U classificeert volgens ETIM dynamisch versiebeheer 
    Dynamisch versiebeheer betekent: gebruik altijd de laatste versie van de klasse definitie. Het versienummer van de klasse wordt na het publiceren van de release bij het eerste goedgekeurd wijzigingsverzoek opgehoogd. De daaropvolgende wijzigingen worden als revisies geregistreerd en zijn onder datzelfde nieuwe versienummer toegankelijk, totdat er een nieuwe release wordt gepubliceerd. Als uw software gebruikt maakt van dynamisch versiebeheer, dan beschikt u al over de laatste versies van alle klassen en hoeft u niets te doen.
  • U classificeert volgens ETIM 7.0
    Als uw PIM systeem gebruik maakt van de statische versie ETIM 7.0, dan kunt u overwegen om te migreren naar deze nieuwe versie ETIM 8.0,  na 1 september. ETIM 7.0 wordt nog wel ondersteund als standaard tot de release van ETIM 9.0. Let er wel op dat datapools zoals 2BA gebaseerd zijn op ETIM dynamisch versiebeheer en daarom is het aan te bevelen om daar zelf ook gebruik van te maken.
  • U classificeert volgens ETIM 6.0
    Na invoering van ETIM 8.0 wordt de versie ETIM 6.0 niet meer actief ondersteund. U wordt dringend aangeraden om in uw software de ETIM klassen te upgraden naar ETIM 8.0.

ETIM UP Conversietool

Voor ETIM deelnemers van Ketenstandaard hebben wij de ETIM UP conversietool ontwikkeld. Met deze online serviceapplicatie kunt u uw ETIM classificatiedata automatisch migreren naar een nieuwere versie. Bij iedere wijziging in een klasse worden conversieregels bijgehouden tussen oude en nieuwe kenmerken. Waar mogelijk wordt er automatisch geconverteerd tussen oude en nieuwe kenmerken, en er wordt een rapport gegenereerd met nog openstaande punten die niet automatisch geconverteerd kunnen worden. Zie verder ook: https://www.ketenstandaard.nl/etim/etim-up/

Alle aanvragen die na 1 april worden ingestuurd worden voorbereid en verzameld. Ze kunnen pas verwerkt worden wanneer de aanvragen van vóór 1 april zijn afgewikkeld, en kunnen pas na 1 september weer worden ingevoerd in het beheersysteem van ETIM International. Deze wijzigingen kunnen dan alleen gebruikt worden in software wat gebruik maakt van ETIM dynamische versionering.
https://www.etim-international.com/release-date-etim-8-0-set-for-1st-of-september-2020/

Delen