CUFCalculatie Uitwissel Formaat is een standaard bedoeld om data uit te wisselen tussen bouw calculatie software onderling, maar ook tussen calculatie software en bijvoorbeeld de nacalculatie, administratie, planning, bestek, CAD, etc.  Sinds versie 4.000 is de CUF definitie vastgelegd in een XML Schema (cufSchema.xml). Dat laatste versie op dit moment is 4.003.

Het CUF-xml formaat werd jarenlang beheerd door initiatiefnemer Forum Systeemhuizen Bouw, maar zij hebben eind 2021 gevraagd aan Ketenstandaard om het beheer en onderhoud ervan over te nemen.

Dat leek ons een logische keuze aangezien:

 • Ketenstandaard uitgebreide ervaring en kennis heeft op het gebied van onderhoud en beheer van XML berichten;
 • veel van de gebruikers van CUF-XML al deelnemer zijn bij Ketenstandaard, DICO, ETIM, NL/SfB en/of STABU;
 • wij nauw samenwerken met onze Implementatiepartners, de softwarehuizen die de mogelijke doorontwikkeling van het formaat kunnen implementeren in hun software.

Overname as-is

Ketenstandaard heeft de berichtenset as-is overgenomen. Hierbij is afgesproken dat de bestaande gebruikers kosteloos van CUF-XML versie 4.003 gebruik kunnen blijven maken.

Opname in XML-beheeromgeving

Ketenstandaard neemt CUF-XML op in Semantic Treehouse, de XML-beheeromgeving waarin de DICO-berichten worden beheerd. Voor bestaande deelnemers is meteen een xsd-schema gemaakt zodat CUF bestanden ook gevalideerd en getest kunnen worden.

Mochten er in de toekomst wijzigingen moeten worden geïmplementeerd, dan is dat via deze beheertool professioneler uit te voeren.

Doorontwikkeling

Het verder ontwikkelen van het CUF-XML gebeurt volledig in overleg met onze implementatiepartners. Door onze intensieve samenwerking kunnen we snel acteren op het moment dat doorontwikkeling aan de orde is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw relatiebeheerder of met info@ketenstandaard.nl

Heeft u vragen?
Wij helpen u graag!

Bel mij terug

  Word ook deelnemer

  Aanmelden

  Word lid van onze community

  Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Installatie

  Ga naar LinkedIn

  Heeft u vragen?
  bel +31 88 1500 800

  Volg ons op sociale media