Stap voor stap digitaliseren met de DICO Standaard

31 / 03 / 2021

Leverancier en fabrikant v.d Bosch Beton is actief in de GWW. De automatiseringswereld gaat hier relatief traag. Dit familiebedrijf laat echter goed zien dat je ook stap voor stap kan inhaken op de digitalisering.

“We begonnen ooit met het centraal opslaan van productinformatie om bestekken te voeden, zegt Dinand de Lange, hoofd administratie. “Gaandeweg kwam er steeds meer bij”. ZeeBoer leverde voor v.d. Bosch Beton het productinformatiesysteem (PIM). “We ontwikkelden het integrale softwarepakket Utopis® Platform, verheldert directeur Peter Veldhuizen. “Daar haalt v.d. Bosch Beton bijvoorbeeld haar documentatiemap uit en alle informatie voor de website. Van verpakkingsoverzichten tot referenties. Ook koppelden we met aqcuisitie-standaard STABU2 de bestekservice.

Minder handelingen door DICO en waterdicht

“DICO richt zich vooral op interne en externe informatie en transacties”, gaat Dinand verder. “We gebruiken deze al tijden voor de communicatie met aannemers voor orders en facturen. De vroegere pakbon of het uitvoerdersbriefje is vervangen door een digitaal bericht. Naast het voorkomen van dubbele handelingen is ook de financiële afdeling van onze klant blij. Zij willen het namelijk graag waterdicht hebben. Is wat gefactureerd wordt ook echt geleverd?”


Uitvoerder besteedt zijn tijd weer aan excessen

In het ouderwetse systeem zit 90% overschrijfwerk van zaken die toch al goed gaan. Eigenlijk hoort de uitvoerder juist te controleren op zaken die fout gaan. Met DICO keurt hij nu direct op zijn mobiel de ontvangst van materialen goed. Door de onderlinge digitale uitwisseling ontstaat een eerdere schifting. De uitvoerder kan zich daardoor concentreren op de 10% die niet meteen goed gaat, en meteen bijsturen.

Voordelen voor klant

“Doordat het proces van goedkeuren sneller verloopt, zit je kort op de bal”, zegt Dinand. Een groot voordeel voor de klant. En er wordt niks over het hoofd gezien. Daarnaast is het transparant omdat iedereen ziet wat gerealiseerd is en
wat nog moet gebeuren.”

Gewoon beginnen

Peter draagt aan dat het heel vaak om een repeterend proces gaat. “In de basis niet zo moeilijk, maar het moet wel goed verlopen. En dat is goed te automatiseren. Een organisatie is nooit te klein en DICO is de experimentele fase al lang ontstegen. We raden aannemers of fabrikanten dan ook aan de handschoen op te pakken en gewoon te beginnen. Je kan stap voor stap digitaliseren, het is voor iedereen bereikbaar.”


ZEEBOER
ZeeBoer helpt fabrikanten bij het verspreiden van productinformatie en systeemspecificaties voor de bouw. Denk aan bestekteksten, BIMinformatie, productbladen, rekentools en nog veel meer. Hierbij spelen standaarden als STABU2, Nl/SfB, RAW, DICO, ETIM een belangrijke rol. ZeeBoer maakt tools waarmee fabrikanten hun kennis en kunde verspreiden. De fabrikant speelt namelijk een belangrijke rol binnen het bouwproces. Hij heeft vakkennis, weet oplossingen aan te dragen en blijft ook na de oplevering van een bouwproject betrokken bij de eindgebruiker. Vrijwel alle sectoren binnen de bouwkolom behoren tot de relaties van ZeeBoer. Vaak zijn in één branche meerdere A-leveranciers klant. Sommige al meer dan 30 jaar.

Delen