Ik zou het liefst zien dat iedereen productkenmerken classificeert met ETIM
“Het belangrijkste aandachtspunt van mijn afdeling is ervoor te zorgen dat we onze data juist en volledig hebben vastgelegd en zoveel mogelijk geautomatiseerd kunnen delen,” vertelt Enrico de Jong, sinds 2020 Head of Datamanagement bij Deli-Home. “Skantrae is het eerste bedrijfsonderdeel van Deli-Home dat artikeldatabeheer met behulp van de ETIM Standaard geclassificeerd heeft.”
ETIM-convenant van Hibin
De aanleiding voor Skantrae om volgens de ETIM Standaard te gaan werken, was de ondertekening van het ETIM-convenant, een initiatief van Hibin. De Jong: “Het grote voordeel van de ETIM classificatie is dat je alle data op een uniforme wijze vastlegt. Dan weten alle partijen in de keten precies waarover je praat. Alles één keer bij de bron goed invoeren, daarvan profiteren alle schakels in de keten. Met de DICO Standaard kan je de artikeldata vervolgens op een snelle en betrouwbare manier met iedereen delen.”
Automatiseren met ETIM en DICO
“Ik zou het liefst zien dat al onze klanten productkenmerken classificeren met ETIM en die data via de DICO standaard uitwisselen. Wij maken daarbij gebruik van een koppeling via het bedrijf IB data en bij deze nodig ik iedereen van harte uit om eenzelfde koppeling met ons te maken als we met IB data hebben gedaan. De productdata hebben we daarvoor al op orde. We merken dat de vraag van klanten naar productdata steeds meer toeneemt. Ook vanuit ESG-wetgeving moet steeds meer data verzameld en gedeeld worden. Excel bestanden worden op den duur zo omvangrijk, dat werkt dan niet meer. De ontvanger van die data uit Excel moet dat allemaal weer verwerken in een eigen systeem, dat is erg inefficiënt.”
Efficiënte manier van werken
Voor de hele keten is de tijdsinvestering om deze efficiënte manier van werken te omarmen het meer dan waard, denkt De Jong. “Het meeste werk ligt overigens bij ons. Wij moeten de inspanning leveren om al onze productdata volgens de ETIM Standaard te classificeren en te verzamelen. Het DICO bericht dat wij vervolgens versturen moet de afnemer kunnen vertalen naar hun eigen digitale systeem. Dat is waar IB data bedrijven bij ondersteunt. Bedrijven kunnen deze vertaling trouwens ook zelf ontwikkelen.”
Verkoop verbeteren
“Uiteindelijk is het voor alle bedrijven in de keten goed het delen van data te automatiseren. Het maakt het makkelijker om artikelgegevens actueel te houden. Alle mutaties in productkenmerken verwerken we dagelijks in ons PIM-systeem waardoor onze data altijd actueel is. Behalve dat het efficiënter werkt, verbetert ook de verkoop via de eigen website wanneer je alle data goed op orde hebt.”
Goede prijskwaliteitverhouding dankzij de juiste data
Bouwbedrijven en handelsbedrijven in bouwmaterialen krijgen via de artikeldatabase van het bedrijf IB data eenvoudig toegang tot actuele artikel- en prijsgegevens van leveranciers. “Leveranciers beheren de brondata van artikelen,” zegt IB data oprichter en eigenaar Jop Schillemans. “Door onze artikeldatabase te bouwen in samenwerking met leveranciers, bevat deze altijd de juiste en meest actuele data.”
De beste prijs-kwaliteit verhouding
Skantrae is één van de bedrijven die data aanlevert aan de artikeldatabase van IB. “Wij stimuleren dat de markt ETIM meer gaat gebruiken,” zegt Schillemans. “Het grote voordeel van deze classificatie-standaard is dat producten goed te vergelijken zijn wat betreft technische kenmerken en prestaties. Een bouwer, eigenaar of beheerder van een bouwwerk kan met de juiste data een goede prijs-kwaliteitverhouding realiseren. Een aantal bedrijven heeft, net als Skantrae, de data al helemaal op orde in hun Product Informatie Management (PIM) Systeem. Dan is het mogelijk productkenmerken, zoals bijvoorbeeld de draairichting of maten van een deur, uit te wisselen via de DICO communicatie-standaard (XML). Schillemans: “Dat Skantrae alle data op orde had in hun PIM Systeem bespaarde ons werk in de opstartfase. Nu is het een kwestie van de data periodiek bijwerken, er zijn natuurlijk continu veranderingen bij een leverancier.”
Data op orde
“Het opstartproces voor het werken met de artikeldatabase verloopt elke keer anders. Sommige bedrijven werken nog met papieren prijslijsten. Een groot deel heeft alle data in Excel verwerkt. Een producent denkt in tonnen, een handelsbedrijf in zakken en een bouwbedrijf calculeert in kilogrammen en wij zorgen ervoor dat al die verschillende eenheden goed op elkaar aansluiten. En dankzij de DICO communicatie-standaard zijn de data snel beschikbaar voor een handels- of bouwbedrijf. Bedrijven hebben deze data nodig om op de cent nauwkeurig te kunnen calculeren.”
Milieudata
Schillemans merkt dat de bouwsector steeds meer belangstelling toont voor milieudata. Bedrijven moeten immers steeds meer data over een bouwwerk kunnen opleveren, waaronder allerlei milieudata. “In samenwerking met handelsbedrijven, brancheorganisaties en Ketenstandaard, wordt gekeken naar het exact definiëren van milieudata. Dat is een uitdaging, want je moet zeker weten dat je appels met appels vergelijkt. Zodra de definities van specifieke milieudata vaststaan, kunnen we deze ook opnemen in onze artikeldatabase. Op dit moment werken we samen met een aantal handelsbedrijven aan een eerste dataset om alvast praktijkervaringen mee op te doen.”
Nieuwe deelnemers
Volg ons op LinkedIn
Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.