Grip op het bouwbedrijf door te digitaliseren

22 / 02 / 2023

Door te digitaliseren kreeg Dennis Dijkhof grip op de bedrijfsvoering van het bouwbedrijf waar hij op jonge leeftijd eigenaar van werd. Met één druk op de knop kan hij zien hoe het bedrijf en alle projecten ervoor staan.

Data verzamelen

“Mijn vader adviseerde me al vroeg me te verdiepen in Autocad en Excel. De toekomst van de bouw lag in digitalisering wist hij,” zegt Dennis Dijkhof, eigenaar van Dijkhof Bouw. “Natuurlijk weet ik ook hoe een gebouw bouwkundig in elkaar steekt, maar mijn belangstelling gaat vooral uit naar het verzamelen van data die me helpen de beste keuzes te maken.”

Actuele informatie

Via een dashboard kan Dijkhof continu volgen hoe het ervoor staat met de gemiddeld zestig actieve projecten die het bedrijf onder handen heeft. Nadat hij het eigen bedrijfsproces volledig geautomatiseerd had, is hij gaan kijken hoe ook opdrachtgevers digitaal van actuele informatie kunnen worden voorzien. “Klanten vinden het prettig dat ze in ons systeem precies alle afspraken kunnen bekijken, de tijdsplanning en de meer/minderwerk verrekeningen.”

Blij met STABU en DICO

Dijkhof is blij dat er voor de bouwsector specifieke standaarden zijn zoals STABU en DICO. “Nu maakt iedereen vaak een eigen systeem, dan is het maar afwachten of die systemen met elkaar kunnen communiceren. Het zou mooi zijn als we via DICO onderhouds-, opdracht- en factuurgegevens met iedereen kunnen delen, dan hoeven we niet steeds alles opnieuw in te kloppen. Ook kunnen we met DICO transparanter werken. Je merkt dat mensen het soms wel wat spannend vinden om zo direct data met elkaar te delen, maar uiteindelijk werkt het prettig wanneer er een betrouwbaar protocol is voor het uitwisselen van gegevens.”

Lees het volledige interview met Dennis Dijkhof – inclusief de onderzoeksresultaten van Bouwend Nederland naar digitalisering in de bouw – via deze link.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?