Bruil kan productinformatie efficiënt beheren dankzij STABU, ETIM en DICO

03 / 03 / 2023

Als producent van bouwmaterialen is Bruil volop bezig met digitalisering. In 2021 nam Bruil stappen om een Product Informatie Managementsysteem (PIM) te maken dat alle productdata in het bedrijf verbindt. Dit gebeurt ook voor Coba afbouwproducten. Naast STABU, werkt Bruil met de ETIM en DICO standaarden, een ideale combinatie om efficiënt te werken in de bouwsector.

Volledig assortiment

“Toen we op zoek gingen naar een betere manier om productinformatie te beheren, kwamen we al snel uit bij ZeeBoer,” zegt Mark Gerwig, productmanager bij Bruil. “Voor ons tegellijmassortiment (Coba Afbouwproducten) maakten we al gebruik van hun STABU-bestekservice. Het mooie is dat een voorschrijver hiermee een complete bestekomschrijving van het tegelsysteem in STABU kan maken dat gekoppeld is aan onze actuele productdatabase. Op den duur willen we dit soort koppelingen voor ons volledige assortiment. Een architect of ontwikkelende aannemer die een bestek voor een bouwproject maakt moet onze producten zo goed mogelijk kunnen vinden. Het vergt een flinke investering om zo’n systeem op te zetten, maar uiteindelijk betaalt dit zich terug.”

Productdata verbinden

Bij Bruil en Coba is het PIM systeem tegenwoordig een betrouwbare bron van informatie voor de website, maar ook voor bijvoorbeeld CE-prestatieverklaringen en het productinformatieblad. Om het assortiment te classificeren volgens internationale productkenmerken gebruikt Bruil de ETIM standaard. En om te communiceren tussen PIM, ERP en handelspartners wordt de DICO standaard gehanteerd. Kortom, het ideale plaatje om efficiënt te werken in de bouw.

Investeren

“Alles zou nog efficiënter gaan als alle groothandelaren met DICO werken. Ik merk dat handelaren steeds meer het voordeel hiervan inzien. Veel gebruiken DICO ook, maar nog niet iedereen zit op hetzelfde niveau. Wij hebben zelf flink geïnvesteerd om XML-berichten te kunnen versturen. Het zou mooi zijn wanneer meer partijen hierin investeren en alle opties van het systeem gaan gebruiken. Behalve dat je met digitaliseren intern je processen verbetert, kan je met de juiste en actuele data ook beter inspelen op de wensen van klanten. Peter Veldhuizen van ZeeBoer heeft ons ondersteund bij het beschikbaar maken van data via DICO en STABU. Sinds we dit allemaal goed ingericht hebben, hebben we meer overzicht.”

Enthousiast

“Ik ben enthousiast over het gebruik van standaarden, dat draag ik ook uit naar klanten,” zegt Peter Veldhuizen, directeur en eigenaar van ZeeBoer, marktleider voor bestekservicediensten en de oudste deelnemer van Stichting STABU. “De uitdaging in de bouw is dat bij bestellingen alles nauw op elkaar moet aansluiten. Een schroef moet exact de juiste dikte hebben om te passen. De tijd die het in beslag neemt om een PIM op te zetten, hangt af van de fabrikant. Belangrijk is dat de collega die ermee aan de slag gaat, ook mandaat heeft. Een productmanager moet met de stofkam door het assortiment. Dat kost tijd. Bruil had met Mark Gerwig gelukkig iemand met beslissingsbevoegdheid én met voldoende uren om aan dit project te besteden. Binnen een half jaar was het meeste geregeld. Nu hebben Bruil en Coba een efficiënt systeem voor de toekomst.”

Lees hier de volledige praktijkcase.  

Delen