BIM-bestanden in een herkenbaar en kwalitatief format dankzij ETIM

16 / 03 / 2023

Als fabrikant van warmtepompen speelt NIBE een belangrijke rol bij de energietransitie. In een praktijkcase vertelt Maarten Sonneveld, productmanager bij NIBE, over de inzet van BIM en het gebruik van ETIM bij de uitdaging om alle nieuwe en bestaande gebouwen in Nederland te verduurzamen en van het gas af te krijgen.

Slimme warmtepompen

De nieuwste warmtepompen van NIBE kunnen slim communiceren met allerlei sensoren in een gebouw waaronder de verwarming- en CO2-sensoren. Of slim omgaan met weersvoorspellingen die online tot 24 uur van tevoren opgehaald kunnen worden in de warmtepomp. Zo draagt een warmtepomp nog efficiënter bij aan een aangenaam binnenklimaat. “Data speelt zo een steeds belangrijkere rol bij warmtepompen,” zegt Sonneveld. “Door het uitlezen en monitoren van gegevens kan het gebruik van de warmtepomp verbeterd worden. Er kan ook efficiënter beheer en onderhoud op afstand uitgevoerd worden.”

Hoge kwaliteit data

Mede vanwege het toegenomen belang van data, hecht NIBE groot belang aan de kwaliteit van BIM-data. “Met hoge kwaliteit van BIM-data bedoelen we dat alle relevante technische product- en fabrikanteninformatie voor iedereen beschikbaar moet zijn: voor onze klanten, voor de ontwerpers, voor de installateurs, de modelleurs,” zegt Sonneveld. “We zien dat veel klanten met deze BIM-informatie hun bestellijsten direct uit de ontwerpsoftware kunnen samenstellen. Ook wordt de informatie vaak gebruikt voor prefabricage van systemen. Doordat de BIM-bestanden via MEPcontent gebruikmaken van de ETIM-classificatie, worden BIM-bestanden in een herkenbaar en kwalitatief format aangeboden aan de klant.”

Lees hier de volledige praktijkcase.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?