Kan ik de klasse wijzigingen meteen doorvoeren in mijn eigen systeem?

01 / 07 / 2021

Welke versie u ook kiest, wij stellen een slimme tool beschikbaar aan onze deelnemers die helpt met het automatisch bijwerken van masterdata volgens de laatste wijzigingen. Die Tool heet ETIM UP.

Om geen kenmerken met [overig] of [leeg] te hoeven in te vullen, worden wijzigingen aangevraagd en soms na een “discussie” doorgevoerd. Maar wanneer zijn deze wijzigingen zichtbaar? Wanneer kan ik deze gebruiken? Iedereen wil immers het liefste meteen gevonden worden.

Hiervoor zijn twee versiebeheer-mogelijkheden van toepassing namelijk statisch en dynamisch.

Statisch versiebeheer

ETIM International hanteert een versiebeheer op iedere afzonderlijke klasse. Eens per drie jaar worden alle lopende aanvragen afgehandeld, en de dan geldende versies van de verzameling klassen worden dan toegekend aan een ETIM-versienummer voor de gehele standaard ofwel Statisch versiebeheer. Dit klinkt voor velen als muziek in de oren. Een stabiele standaard met weinig wijzigingen. Alleen hangt er ook een groot nadeel aan vast. Wijzigingen die in de klasse zijn doorgevoerd, worden pas bij een nieuwe ETIM-release zichtbaar. Dit geldt ook voor nieuwe klassen voor nieuwe producten die op de markt worden gebracht. Dit kan soms wel oplopen tot 9.000 wijzigingen en 750 nieuwe klassen. Het is een gigantische klus om al deze wijzigingen bij te houden in uw masterdata. Om deze klus te vereenvoudigen kan er gebruik worden gemaakt van onze tool ETIM UP. Hierover later meer.

Dynamisch Versiebeheer

Er kan ook geclassificeerd worden volgens de laatste stand van zaken. Ook bekend onder de naam Dynamisch versiebeheer. Het versienummer van de klasse wordt na het publiceren van de release bij het eerste goedgekeurde wijzigingsverzoek opgehoogd. De daaropvolgende wijzigingen worden als revisies geregistreerd en zijn onder datzelfde nieuwe versienummer toegankelijk, totdat er een nieuwe release wordt gepubliceerd. Als uw software gebruik maakt van dynamisch versiebeheer, dan beschikt u altijd over de laatste versies van alle klassen en hoeft u niets te doen.

Zo is het mogelijk om concurrentie voor te zijn en uw zichtbaarheid te vergroten! U bepaalt zelf hoe vaak u uw ETIM-classificatie bijwerkt.
Als u niet zeker bent in welk versiebeheer u zit of hoe vaak ETIM-classificatie wordt geüpdatet, neem dan contact op met uw serviceprovider.

ETIM UP

Welke versie u ook kiest, wij stellen een slimme tool beschikbaar aan onze deelnemers die helpt met het automatisch bijwerken van masterdata volgens de laatste standaard. Die Tool heet ETIM UP. Gegevens worden geüpload naar ETIM UP, automatische worden ze omgezet naar de nieuwe versie die vervolgens in uw PIM systeem kan worden ingeladen.

Mappingregels

Het updaten in ETIM UP vindt plaats op basis van vastgelegde mappingregels, die de relatie bepalen tussen de oude en nieuwe versie van de classificatie. De mappingregels zijn eenmalig vastgelegd voor alle klassen, kenmerken en kenmerkwaarden van ETIM 6.0 naar ETIM 7.0 en van ETIM 7.0 naar ETIM 8.0. ETIM UP kan ook worden gebruikt voor het migreren naar de dynamische publicatie. Hierdoor wordt deze gigantische klus in een fractie van de benodigde tijd doorgevoerd.

De tool is met name bedoeld voor fabrikanten; de partijen die de geclassificeerde data aanleveren. en neemt u veel werk uit handen en zorgt voor hogere datakwaliteit. ETIM UP is alleen beschikbaar voor deelnemers van Ketenstandaard en kan hier aangevraagd worden.

ETIM 8.0

ETIM 8.0 is in november 2020 vrijgegeven. Om iedereen de kans te geven voor het doorvoeren van de grote hoeveelheden aan aanpassingen bij de statische versie is 2BA vanaf 1 mei 2021 gebaseerd op ETIM 8 (dynamisch) en is het als basisversie gaan gelden.

Delen

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Techniek.

Benieuwd wie wij zijn, waar we werken, wat we doen en wie onze deelnemers en partners zijn?