ETIM wordt verder uitgerold in de bouw

Het tij begint te keren. Instanties zoals TabsHolland, Wienerberger, Veris, Hibin en meer, zorgen ervoor dat het gebruik van ETIM toeneemt. Samen met Koninklijke HIBIN zijn we werkgroepen gestart die de ETIM standaard verder helpen ontwikkelen voor de bouwtoelevering.

 • 01 / 07 / 2021

Binnen ETIM is de bouw altijd een achtergebleven sector geweest. Het aantal productklassen en zeker modelklassen is lang niet zo groot als bij elektro en werktuigbouw. Dit heeft onder andere te maken met de cultuur, maar zeker door het ontbreken van kartrekkers zoals Technische Unie en Rensa. Deze partijen verplichten namelijk het gebruik van ETIM. Tot voor kort was dit niet het geval in de bouw, maar het tij begint te keren. Instanties zoals TabsHolland, Wienerberger, Veris, Hibin en meer, zorgen ervoor dat het gebruik toeneemt. Samen met Koninklijke HIBIN zijn we werkgroepen gestart die de ETIM standaard verder helpen ontwikkelen voor de bouwtoelevering.

Tabs Holland

In 2020 heeft TABS-Holland een groot aantal aanvragen gedaan ter uitbreiding van de MC (model) klassen en de bijbehorende EC (product) klassen.

TABS-Holland maakt in opdracht namelijk 3D bouwtekeningen. Hierbij ontdekten ze een gebrek aan MC klassen voor bouwplaatmaterialen zoals: multiplex, gipsplaat, gevelplaat, enz. Maar ook een MC klasse zoals balkhout was nog niet ontwikkeld.

3D Model

Na veel overlegd te hebben met TABS en mogelijke gebruikers, is het gelukt om een klasse te ontwikkelen die multi inzetbaar is. Dat wil zeggen dat door middel van deze MC klasse een 3D model kan worden gemaakt voor bouwplaatmaterialen met allerlei lagen, aansluitingen en afmetingen. We hebben deze MC klasse dan ook weten te koppelen aan 12 productklassen.

Voor degenen die nieuwsgierig zijn: zie deze link van MC000442 (Bouwplaatmateriaal)

Met name de opbouw van lagen is een voordeel. Denk maar eens aan isolatieplaat met spaanplaat als afwerking, vezelplaat met glaswol of multiplex met trespa (HPL) toplaag.

Naast het gebruik van lagen is het ook mogelijk om aansluitingen te kiezen zoals mes en groef of een rechte kant. Hierdoor is het mogelijk om het aantal platen te kunnen bepalen zonder teveel in te gaan op details. Voor gebruikers is dit een groot voordeel om bestellijsten uit een BIM model te kunnen genereren.

Omdat de bijbehorende product klassen ook verbeterd moeten worden zal binnen de classificatiecommissie ‘ECC Bouwplaatmaterialen’ deze optimalisatie verder worden uitgewerkt.

Inmiddels is ook de MC klasse MC000446 (Timmerhout rechthoekig ontwikkeld.

Samengevat, een grote stap vooruit om in de bouw het gebruik van ETIM te optimaliseren.

Heeft u vragen?
Wij helpen u graag!

Bel mij terug

  Word ook deelnemer

  Aanmelden

  Word lid van onze community

  Word lid van onze groeiende community voor bedrijven in de Bouw en Installatie

  Ga naar LinkedIn